Yeni anayasa taslağında uzlaşı

Komite yeni anayasada yapılacak değişiklikleri görüşürken, ordunun devirdiği eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi. Polisin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı bildiriliyor.

Mursi’nin iktidarında, referandumla kabul edilen anayasa, ordunun yönetime geçmesiyle askıya alınmış, Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Anayasa mahkemesi Başkanı Adli Mansur yeni bir taslak hazırlanması için 50 kişilik Anayasa Hazırlık Komisyonu kurulması talimatı vermişti.

Yeni anayasa taslağı, orduya sivillerin yargılanması dahil birçok yetki tanıyor.

Kahire’den bildiren BBC muhabiri, yeni taslağın “genel seçimlerin başkanlık seçimlerinden önce mi sonra mı yapılacağı” sorusuna açıklık getirmediğini belirtiyor.

Lowings’e göre bu belirsizlik, ordunun iktidara koyduğu dönemde belirlediği ‘siyasi geçiş takvimini’ de tehlikeye sokuyor.

AP haber ajansına göre, anayasa taslağında ayrıca kadınlara ve Hristiyanlara ‘mecliste temsil hakkı’ tanınırken, detayların yeni bir yasayla belirleneceği ifade ediliyor.

Yeni düzenleme, gelecekte cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacakların her yıl gelirlerini ve malvarlıklarını beyan etmeleri zorunluluğunu getiriyor ve milletvekillerinin seçimle başa gelmiş bir cumhurbaşkanını, aleyhte oy kullanarak görevden uzaklaştırıp üçte iki çoğunluğu sağlamaları durumunda erken seçim çağrısı yapabilmelerinin de önünü açıyor.

Yeni taslak için Ocak ayında referanduma gidilmesi bekleniyor.

1402850cookie-checkYeni anayasa taslağında uzlaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.