Yeni bir dil öğrenmek için faydalı ipuçları

Kendinize oldukça yüksek bir hedef koyarsanız, onlar  kursa  bir şans vermeden önce kursu sık sık bırakma gibi  muhtemelen zorluklarla karşılaşacaksınız. Diğer taraftan, şeyleri oldukça fazla kolay yapmayın. Eğer kursunuz kelime bilgisi (vocabulary) ve zamanları(tenses) kapsıyorsa, bilginizi  genişletmeyeceğinizi şimdiden biliyorsunuz. Rahat bir bölgede olmak hoş olabilir, ama bunun küçük bir noktası vardır.


2.Yeterli  derecede çalışma zamanı ayırın.


Bir kere siz  kursun ayrıntılarına sahip olduktan sonra bir zaman çizelgesi planlamanız iyi olur. Her hafta/gün ne kadar zamanınız olduğunu ortaya çıkarın  ve ondan sonra bu zaman içine çalışma modüllerinizi sığdırın. Kursunuz oldukça yapılandırılmış olabilir ve ona çalışmak için ödev ve sınav tarihleri belirlenmiş bir  zaman çizelgesine sahip olabilirsiniz. Bu tarihlere sahip olsanız bile,  ilgili  tüm konuları kapsamasına dikkat ederek  öğrenme zamanınızı bloklara ayırmak için hala  ihtiyacınız vardır.


3.Çevre


Çalışma çevrenizin rahat olduğundan emin olun.  Eğer, size tahsis edilen bir çalışma yerine sahip olmak için  yeteri kadar şanslıysanız, onu organizeli ve düzenli  tutun  ve tutmak için   gayret edin. Başvuru kaynaklarınızın tümünü  temiz bir şekilde dosyalanmış  muhafaza edin, böylece şeyleri kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Eğer kendi ofisiniz veya çalışma alanınız yoksa, geniş bir kutu içinde veya  evrak çantasında  tüm dil dosyalarınızı, kitaplarınızı ve notlarınızı bir arada yine  koruyabilirsiniz.


Çalışma alanınız, çok ışıklı,  rahat bir sıcaklıkta olmalıdır.  Eğer bilgisayar kullanıyorsanız, doğru bir açıda ve  oturuyor olduğunuza ve rahat bir sandalye kullanıyor  olduğunuzdan  emin olun.  Ailenizde diğerlerinin  ne zaman çalışıyor olduğunuzu bildiklerinden emin olun ki  kesintiye uğratılmayın.


4. Başvuru kaynakları


Gücünüzün yettiği en iyi  başvuru kitaplarını satın alın. Bunlar, gelecek uzun bir süre için  paha biçilmez  arkadaşlarınız olacaktır. Dil gelişirken, sözlükler ve dilbilgisi  kitapları   ilerde  güncel olmayacaktır, bununla beraber, bu, oldukça  uzun bir zaman diliminde  olur.


5.Pratik  yapın.


Günlük bir ana  prensipte yeni dilinizi deneyin ve konuşun. Onunla konuşacağınız herhangi birini bulamazsanız, ana dili olarak konuşanları kopyalamak için teyp ve CD leri kullanın.


6. Okuyun.


Elinizden geldiği kadar  yeni dilinizde  sık sık okuyun. Eğer gazete ve dergilere erişemiyorsanız, online makaleleri okumak için bilgisayarınızı kullanın. Öğrendiğiniz dilin ana gazetesini ana sayfanız  olarak ayarlayın, böylece  her açtığınızda okumaya zorlanırsınız. Eğer bilgisayarınız yoksa bir internet kafeyi ziyaret etmek için her hafta zaman ayırın ve verilmiş  zamanı okuyarak geçirin.


7. Çekinmeden açıkça söyleyin.


Bir zaman gibi bir şey hakkında emin değilseniz, veya  özel bir kelime kullandığınızda, ondan sonra sorun. Sessizlik içinde ıstırap çekerek, dilinizin yetenekleri yardımcı olmayacaktır. Dil öğrenmek,  belirli bir güven derecesi gerektirir. “Niçin?”  diye sormaktan korkmayın.  Eğer anlamadıysanız   hedef erişilinceye kadar  tekrar tekrar sorun. Bazen, eğer ilk sorduğunuz kişi şeyleri çok iyi açıklamazsa, ikinci bir görüş elde etmek değerli olur.


8. Seyahat edin.


Çoğumuz için istediğimiz zaman   anında kalkıp gitmek kolay değildir. Fakat, yeni dilinizin orijini olan ülkede açığa çıkarılması,   sahip olacağınız en değerli öğrenme araçlarından biri olduğu gerçektir. Eğer ciddi bir dil öğrenicisi  iseniz, ve yeni dilinizi konuşacağınız  ülkeye seyahat etmek  etkili ve pratik olacaksa, o zaman öyle yapın.


Dil çalışma kurslarının çoğu, kursun bir parçası olarak çalışma süresi boyunca bir ikamet yeri teklif eder. Bu, ev sorumluluklarınızı unutturması ve  kendi kendinizi suya daldırmanız kadar iyi olması, sizinle aynı ilgilere sahip olan diğerleriyle  karışmak için  ideal bir fırsattır.


9.Hedeflerinize odaklanın.


Çalışmalarınıza yeteri kadar zaman ayırabilmeniz olanaklı görünmediği zaman, ve ilerlemenizden  hedefinize ulaşmamış hissederseniz, hedeflerinize tekrar odaklanın. Dili niçin öğrendiğiniz ve yeterli bir şekilde konuşmaya başladığınız zaman  bir kere neyi başaracağınız hakkında düşünün. Orijinal  zaman çizelgenizi tekrar ziyaret edin  ve   onların gerçeğe uygun olduğunu  kontrol edin. Eğer kendi kendinizi oldukça sert itiyorsanız,  başarma duygunuzu kaybedeceksiniz.


10. Kendi kendinize meydan okuyun.


Bir dil öğrenildiğinde  tamamen bir şey “elde etmediğimiz” zamanlar vardır.  Belirli  kelimeleri hatırlamanın bir olanaksızlığı  veya belirli ifadeleri anlama üzerine bir engel  ihtimali olabilir.   Bu,  bizim ya oldukça yaşlı  veya oldukça meşgul veya tamamen   onu yapamayacağımızı söyleyerek,  bir çoğumuzun  vazgeçtiği  noktadır. Sabırlı olun  ve  kendi ana dilinizi öğrenmenin yıllar aldığını  hatırlayın.  Her gün öğrenmek için  kendinize küçük meydan okumalar ayarlayın. Örneğin, “bugün 1-20 sayıları veya belirli bir konuda en azından  yirmi kelime veya üç fiilin gelecek zamanını  öğreneceğim.”  Şeyleri daha küçük parçalara ayırmak kendi kendinizi motive etmenize yardım edebilir.


11. Kelime bilginizi genişletin.


Her ne nedenle olursa olsun, siz dil öğreniyorsunuz, muhtemelen  hakkında öğrenmeye ihtiyaç duyduğunuz belirli bir konu vardır. Örneğin, görüşmeler, mülk satın alma, arkadaşları ziyaret etme veya genel seyahat.  Her gün konunuzla ilgili minimum sayıdaki  kelimeleri öğrenmeyi hedefleyin.     Bir kitaptan modası geçmiş papağan ezberlemesinden ziyade, öğrenmek için birlik ve bellek yardımcıları (mnemonics) kullanın.  Kelime bilginiz geliştiği gibi  böylece  konuşmaya  kabiliyetiniz olacaktır.


12. Faydalı cümlecikler öğrenin.


Faydalı stok cümleciklerini öğrenin. Örneğin,


….. ye  nasıl gidebileceğimi  söyleyebilir misiniz?


Nasılsınız?


Sanıyorum ki ….


Seviyorum / Sevmiyorum, çünkü …..


Bu listenin sonu yok ve cümlecikler durumunuza bağlıdır. Bununla beraber, ortak faktör, bu cümlecikler, yeni dilinizde daha ileri tartışmalara yol gösterecek  basit  konuşmalar için herkes tarafından kullanılabilir.


Yaptığınız hatalar hakkında endişelenmeyin. – O, deneyimli dil konuşmacılarında bile olur. Ana dilini konuşanlar, hatalar yapsanız bile  kendi dillerinde onlarla konuşmaya teşebbüs ederseniz  muhtemelen size daha çok hayran olacaklardır. Bu,  onların kendi dillerine ve kültürlerine bir saygının derecesini gösterir.


*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından  Jehane Newton-Manning’in yazısı İngilizce’den çevrilmiştir.
Web sitesi : http://www.pekiyi.150m.com   
E-posta: [email protected]


 

700140cookie-checkYeni bir dil öğrenmek için faydalı ipuçları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.