Yeni kasırga önce petrolü vurdu

Katrina Kasırgası’ndan büyük zarar gören ABD’nin bir diğer önemli petrol üretim merkezi Meksika Körfezi’nde de platformlar kapatılırken çalışanlar güvenli bölgelere nakledildi.

Kasırga nedeniyle ABD’de yeni bir arz sıkıntısı yaşanmasından korkulurken, New York Borsası’nda hafif petrolün varili, dünkü kapanışına göre 1.25 dolar artışla 67.45 dolara çıktı.

Londra Borsası’nda işlem gören Brent petrolünün varili ise dünkü kapanışının 98 sent üzeri olan 65.18 dolardan satılıyor.

ABD Ulusal Kasırga İzleme Merkezi, Rita’nın Meksika Körfezi’nde hızını en az saatte 131 kilometreye çıkararak 4’üncü kategori bir kasırgaya dönüşmesini bekliyor.

Merkez ayrıca, kasırganın haftasonunda büyük olasılıkla ABD’nin petrol üretiminin 4’te 1’ini karşılayan Teksas’ı vuracağını, olası diğer hedeflerin ise Louisiana ile New Mexico Eyaleti’nin kuzey bölgeleri olduğunu bildirdi.

Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC’in Viyana zirvesinde dün aldığı, ”ihtiyaç duyulması halinde günlük üretimi 2 milyon varil artırma” kararının ise arzın talebi karşılamakta zorlandığı piyasalarda önemli bir etki doğurması beklenmiyor.

Bu arada ABD’de Katrina Kasırgası nedeniyle 26 Ağustos’tan bu yana oluşan üretim kaybının 26 milyon varili aştığı bildiriliyor.

RİTA KASIRGASI GÜÇLENEREK DEVAM EDİYOR 

ABD’nin Florida adacıklarını etkileyen Rita kasırgası güçlenerek yoluna devam ediyor.

Florida adacıklarını vurduktan sonra saatte 185 kilometre hızla Meksika Körfezi’ne doğru yol alan kasırganın, 5 kategorili Saffir-Simpson ölçeğinde 3. sıraya yükseldiği bildirildi.

Meteoroloji uzmanları, Louisiana ve Meksika’nın kuzeyinin de olasılık dahilinde olmasının yanı sıra hafta sonuna kadar Texas’a ulaşacağı sanılan kasırganın gün geçtikçe güçlenmesinden endişe ettiklerini belirtti.

Ulusal Kasırga Merkezi de Rita’nın bugün 4. kategoriye yükselebileceğini kaydetti.

Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı Müdürü Vekili R. David Paulison, kasırganın vurabileceği yerlerin sakinlerini tahliye edecek helikopter ve otobüsleri bulunduğunu ifade etti.

1114700cookie-checkYeni kasırga önce petrolü vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.