Yeni Tarım Bakanı Kirişçi ‘zeytinlik’ düşmanı çıktı

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin, AKP milletvekilliği döneminde zeytinlik alanlara sanayi ve elektrik üretimi tesislerinin kurulması için teklif sunduğu ortaya çıktı.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’na atanan Vahit Kirişçi’nin AKP milletvekili olduğu dönemde, zeytinlik alanlara fabrika, sanayi işletmesi ve elektrik üretim tesisi kurulmasına ilişkin yasa teklifi hazırlayıp TBMM’ye sunduğu anlaşıldı.

Kirişçi, 13 yıl önce AKP milletvekilleri Soner Aksoy ve Haluk Özdalga ile birlikte “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” hazırladı. Teklif, Meclis Tarım Komisyonu’na sevk edildi ancak yasalaşmadı. Teklif ile şu hüküm getirilmek istendi:

ENGEL TEŞKİL EDİYOR
“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak bu sahalarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir.”

Gerekçede “Özellikle rüzgar santrallerinin kurulabilmesine elverişli alanların zeytinlik sahalarına yakınlığı, tesislerin yapımına engel teşkil etmektedir” denildi.

2588990cookie-checkYeni Tarım Bakanı Kirişçi ‘zeytinlik’ düşmanı çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.