Yerel seçimler kapıda: Sağ saldırgan, sol kırılgan

İtalyanlar 15 ve 16 mayıs günlerinde 1.400 belediyenin yeni başkanlarını seçmek üzere sandık başına gidiyor. 2011 yerel seçimlerinde bugünlerde kenti kaplayan çöp krizi ile gündemde olan Napoli, FİAT’ın başkenti Torino, solun kalesi Bologna, Çizme’nin güney ucundaki Reggio Calabria, Sardunyalı işsizlerin önceki gün hükümet karşıtı büyük bir gösteri düzenlediği Çağliarı gibi şehirlerin yanında kuzeyin başkenti Milano da var. Merkez sağ, Milano belediye başkanlığı için yeniden iş kadını ve siyasetçi Letizia Morattı’yı aday gösterirken (çünkü Morattı, halen Milano’nun belediye başkanlığını yürütüyor) merkez sol, adaylık için avukat ve siyasetçi Giuliano Pisapia’yı önerdi.

İtalya’da siyaset dünyası öylesine kirlenmiş durumda ki, en başta hükümetin dümenindeki Berlusconi olmak üzere çoğu siyasetçi aklına geleni söylemekten çekinmiyor. Sağ siyasertçilerin başvurduğu bu saldırgan üslup önceki gün Milano’nun yöneticiliği için aday gösterilen Letizia Morattı ile Giuliano Pisapia’ buluşturan ve SKY İtalya’da ekranlara getirilen programda milyonlarca televizyon izleyicisine ulaştı.

Berlusconi: ‘Pisapia hep komünistlerle arkadaşlık etti, Milano’yu yönetemez’

Letizia Morattı canlı yayında rakibi Pisapia’yı hedef alarak merkez solun adayının gençlik yıllarında terörist gruplarla bağlantı içinde ve aşırı solcu arkadaşları olduğunu söyledi. Başbakan Silvio Berlusconi Morattı’nın bu saldırgan üslubuna destekleyerek, “Komünistlerle çevrili geçmişi olan aşırı solcu bir siyasetçinin Milano’nun belediye başkanı olması mümkün değil, Letizia çıkışmakla iyi yaptı” diye yorumda bulundu.

Öcalan ve Giuliani’nin avukatıydı

Abdullah Öcalan’ın İtalya’da bulunduğu yıllarda Öcalan’ın ve ardından 2001’de Cenova’da düzenlenen G8 zirvesinde jandarma kurşunuyla öldürülen Carlo Giuliani’nin ailesinin avukatlığını üstlenen avukat Pisapia, Morattı’nın iddia ettiği gibi geçmişte terörist gruplarla hiçbir ilişkisinin olmadığını, ayrıca Berlusconi gibi dokunulmazlık yasasından yararlanarak birçok davada sanık olarak yargılanmaktan kaçmak yerine gençlik yıllarında hakkında açılan tüm davalarda hazır bulunduğunu ve bu davaların beraatla sonuçlandığını açıkladı. Pisapia ayrıca kendisinin Berlusconi gibi mafyayla bağlantılı senatör Marcello Dell’Utri gibi dostları olmadığını da anımsattı.

Pisapia, “Gençken İtalyan Komünist Partisi’nin (Pcı) izlediği sol siyaseti eleştiren Decembrio kollektif öğrenci hareketine katıldım. Bu siyasi ve kültürel bir hareketti. O yıllarda bu hareketin içinde olanlar bugün Berlusconi hükümetinin sağcı militanları kadar üç bir kanatta değildi. Bugün sağcı geçmişlerini bildiğimiz Savunma Bakanı Ignazio La Russa ile Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno o yıllarda çok daha üç noktalardaydı” dedi.

Adriano Çelentano: Oyum Pisapia’ya

Devlet kanalı RAİ 2’de ise önceki gece yayımlanan ve yerel seçimlerin konu edildiği Anno Zero programını 1970’lerde “24 mila bacı” adli parçasıyla ünlenen İtalyan müziğinin tanınan ismi Adriano Çelentano aradı.

“Milano, Leonardo da Vinci’nin şehriydi. Bu şehrin kimliğini silmek isteyenlere oy vermeyin Benim oyum Pisapia’ya gidecek” diyen konuşan Çelentano, Berlusconi’nin lideri olduğu Özgürlükler Partisi’nin (Pdl) izlediği siyaseti ve İtalya’ya verdiği zararı eleştirmekle kalmadı .
gelecek 12 -13 haziran günlerinde nükleer santraller ve suyun özelleştirilmesi konusunda yapılması tasarlanan referendumda vatandaşları hayır demeye davet etti.

Çizme’de bu hafta sonu yapılacak yerel seçimler öncesinde yürütülen sondajlar Milano’nun başkan adayları Morattı ve Pisapia’ya yüzde 50 şans tanırken, sol eğilimli medya SKY TV’de patlak veren tartışma nedeniyle Morattı’nın oy kaybına uğrayabileceğini iddia ediyor.

1970’li ve 1980’li yıllarda Milano’da yargıçlar ve savcıları hedef alan terör saldırılarında babalarını yitirenler de Giuliano Pisapia için oy kullanacaklarını düzenledikleri ortak bir basın toplantısında açıkladı.

İtalya’da 1.400 belediyeyi ilgilendiren yerel seçimlerin sonucu Berlusconi hükümetinin geleceği açısından da önem taşıyor. Merkez sağın kaleleri olan kuzeydeki şehirlerde merkez sağ yöneticilerin seçimi yitirmeleri durumunda 2013’de yapılacak genel seçimlerde Berlusconi hükümetinin ciddi bir oy kaybına uğrayacağı öngörülüyor.

Bu hafta sonu gerçekleşecek seçimlerde adaylar yüzde 50’nin üzeri de oy almayı başaramazsa 29-30 mayıs günlerinde ikinci tur oylamaya gidilecek

13 mayıs tarihli İl Manifesto gazetesi, Milano sağının saldırgan üslubuna vurgu yaparak ‘Haydutlar Milano’da’ başlığını attı, merkez solun gazetesi La Repubblica ise, “Berlusconi’den Pisapaia yeni saldırı’ başlığını kullandı. Televizyon ekranları önünde saatlerce zaman geçiren İtalyanlar, Berlusconi’nin anlattığı masallar ve yalanlardan bakalım ne zaman kurtulmaya karar verecek birlikte göreceğiz.

_____________________

* [email protected]

649090cookie-checkYerel seçimler kapıda: Sağ saldırgan, sol kırılgan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.