Yiğide vur, ama hakkını ver…

SSCB’nin ürettiği malların ¨evladiyelik¨ olduğunu kabullenen yazılara göre dizayn-model ve tasarım açısından da Rus malları Batı’da sanıldığı kadar kötü değildi.

SSCB’nin yıkılışından beri, ¨Zaten onlar mal üretmesini dahi bilmezlerdi¨ denilen ön-sosyalizm deneyimindeki Rusya ve öteki cumhuriyetlerin, aslında bugün için kıyaslanırsa gayet kaliteli ve düzgün mallar ürettiğini Batı kapitalizmine ait araştırmacılar da kabul etti. Özellikle optik kamera ve fotoğraf, film makinalarıyla, radyo, saat, ev eşyalarında dayanıklı tasarımlar yaratan Sovyet mühendislerinin işlerini sonradan Batı firmalarının ¨üç kuruşa satın alıp¨ piyasaya sürdüğü de açıkça ifade edilmeye başlandı.

ABD’de yayınlanan Foreign Policy adlı, ciddiyeti tartışma kabul etmez olan Uluslararası ilişkiler-politika dergisinde yer alan bir haberde ise, Saturn marka-adlı elektrik süpürgesi ve başka ürünler sıralanarak, Sovyetlerin gecikmiş hakkı iade edildi. Saturn markasında üretilen süpürgelerin hâlen Rus evlerinin tozunu attırdığı belirtiliyor, ayrıca tasarım olarak hiç de yabana atılmayacak kadar iyi olduğu belirtiliyor.

1307980cookie-checkYiğide vur, ama hakkını ver…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.