YÖK’ten KKTC’ye ambargo

YÖK, denkliğini tanıdığı KKTC’deki üniversitelere, kontenjan dışı öğrenci aldıkları gerekçesiyle ön kayıtla öğrenci alma yasağı getirdi. Öğrenci gelirleriyle ayakta duran üniversiteler ve esnafın büyük tepki gösterdiği kararı, KKTC Milli Eğitim Bakanı Akbil ‘KKTC’ye yeni ambargo’ olarak yorumladı.


YÜKSEK Öğretim Kurumu’nun (YÖK), KKTC’deki üniversitelerin ön kayıtla öğrenci alma hakkını iptal etmesi Ada’da bomba etkisi yarattı. Üniversiteler ve esnaf okulların boş kalacağını ve KKTC ekonomisinin büyük darbe yiyeceğini belirterek sert tepki gösterdi.


KKTC Meclisi konuyu görüşmek üzere toplanırken; Başbakan Mehmet Ali Talat, YÖK’ün kararının geri alması için bizzat devreye girdi. Dün Genel Kurul’da ilk konuşmayı yapan KKTC Milli Eğitim Bakanı Erbil Akbil, ‘YÖK’ün kararının KKTC için ambargo olarak değerlendirildiğini’ söyledi.


YARISI GELMEYECEK


Konuyu dün sabah Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le telefonda görüştüğünü belirten Akbil, ‘Bu kararın, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin şikayeti ve üniversitelerin kontenjan dışı öğrenci aldığı iddiaları üzerine alındığı söyleniyor’ dedi.


KKTC üniversitelerindeki öğrenci kapasitesinin yüzde 70’ini Türkiye’den gelen öğrencilerin oluşturduğuna işaret eden Akbil, bu yıl en iyimser tahminle Türkiye’den yüzde 37 civarında öğrenci geleceğini değerlendirdiklerini söyledi.


YATAY GEÇİŞ SINIRI


YÖK 8 Temmuz tarihinde aldığı kararla KKTC’de bulunan ve diploma denkliği YÖK tarafından tanınan Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin ön kayıt ile boş kontenjanlara yerleşemeyeceğini ilan etti. YÖK, KKTC üniversitelerine öğrencilerin ÖSYM tarafından yerleştirileceğini ve boş kalan kontenjanlara yine ek yerleştirme hakkı ile kurumun öğrenci göndereceğini duyurdu. Kurum ayrıca, özel yetenekle öğrenci kabul eden bölümlerden ise, Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapılamayacağını hükme bağladı.


EKONOMİYE DARBE


Üniversiteler ve öğrenciler KKTC ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. 30 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü KKTC’de eğitimin bir yıllığı 3000-4000 dolar arasında değişiyor. Barınma ve beslenme ücretleri de eklendiğinde bir öğrencinin sadece okullara ödediği ücret 7000 doları geçiyor. Öğrencilerin ekonomik katkıları okul harçlarıyla sınırlı kalmıyor. KKTC esnafı ve turizmcileri de öğrencilerden büyük gelir elde ediyor.


Eski puanla almışlar


YÖK’ün, KKTC’deki üniversitelere ‘ön kayıtla öğrenci alımına’ yasak getirmesinin ardında, ‘usulsüz öğrenci kayıtları’ çıktı. Buna göre, KKTC üniversitelerinde ön kayıtla öğrenci alımında ‘puan türü’ sınırlamasına uyulmadığı, bunun yanısıra, bazı üniversitelerde ise ‘eski puanlar ile öğrenci kaydı yapıldığı’nın belirlendiği bildirildi. YÖK Denetleme Kurulu raporlarına göre, KKTC üniversitelerinden Türkiye’ye yapılan öğrenci geçişlerinde yatay geçiş yönetmeliği hükümlerine uyulmadığı saptandı.


KKTC’deki üniversiteler, ÖSYM’nin sistemine göre her sene büyük oranda boş kalıyor. KKTC üniversiteleri her sene yaptığı gibi geçen sene de ön kayıtla öğrenci aldı ve kontenjanlarını doldurdu. Yetkililer, KKTC üniversitelerin YÖK’ün verdiği kontenjanı da binlerce öğrenci aştığını belirtiyorlar. 
 

675060cookie-checkYÖK’ten KKTC’ye ambargo

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.