‘Yoksa medeniyetler çatışması çıkabilir’

Avrupa gazetelerinde, Avrupa Birliği’nin Ankara’yla müzakerelerin başlaması konusunda nihâî kararını vereceği 17 Aralık zirvesi öncesinde Türkiye’yle ilgili haber ve yorumların artmaya başladığı dikkat çekti.

Financial Times başyazısında “Türkiye için karar ânı geldi. Avrupa Birliği Ankara’ya verdiği sözleri tutmalı” diye yazdı.

Başyazı, Alman Dışişleri Bakanı Joshcka Fischer’in “Türkiye’nin üyeliği Avrupa için Normandiya çıkarması kadar önemlidir” sözleriyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:

“Avrupa Birliği liderleri, Brüksel zirvesinde tarihi önemde stratejik bir karar alacak. Türkiye’ye üyelik müzakerelerine başlama konusunda net bir tarih vermeleri- ki bu muhtemelen 2005’in ikinci yarısı olacak – Fischer’in sözlerini dikkate aldıklarını gösterecek.
“5 yıl önce Helsinki zirvesinde verilen sözden dönülmesi ise muazzam bir jeopolitik fırsatın kaçırılması anlamına gelecek. Ve Avrupa Birliği aşırı uçtaki Müslüman ve Hristiyanların kışkırtıcılığını yaptığı medeniyetler çatışmasıyla karşı karşıya gelecek.”

Financial Times, başyazısında demokratik, laik ve ekonomisi büyüyen Türkiye’ye kucak açmanın Avrupa Birliği’nin en büyük başarılarından biri olacağını belirtiyor. Gazete yorumunu şöyle sürdürüyor:

“Avrupa Projesi, yüzyıllarca kan döküldükten sonra, sadece ulusal çıkarların sağduyulu bir şekilde savunulmasını sağlayacak yeni bir formül bulmakla kalmadı, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Güney Avrupa’daki faşist diktatörlüklerin ve Doğu Avrupa’daki Stalinist rejimlerin de ortadan kaldırılmasını başardı. Türkiye aracılığıyla Batı’yla İslam arasındaki köprülerin tamir edilmesi de bunlar kadar önemli bir hedef olarak görülmelidir. Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerilmesi bir samimiyetsizlik göstergesi olacak.”

Gazetenin ekonomi sayfalarında ise Almanya’da büyük yatırımları olan, Şahinler Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin’le yapılmış bir mülakata yer veriliyor ve Türk işadamlarının da, Avrupa nezdinde ülkeleri için lobi faaliyetlerini yoğunlaştırdığı belirtiliyor.

 

1096440cookie-check‘Yoksa medeniyetler çatışması çıkabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.