Yoksulluk sınırı 31 bin liraya yükseldi: Tersane kamu işçisi yoksul bile olamıyor

Arzu ERKAN – Gözde MEYDAN / EVRENSEL Kocaeli – Türk-İş’in açıkladığı yoksulluk sınırı 31 bin lirayı aştı, tersane işçisi “Yoksulluk sınırı nerede, bizim aldığımız para nerede? Biz bu rakamın yarısını bile almıyoruz” dedi.

Kamuda çalışan 700 bin işçiyi ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü görüşmeleri ocak ayında başladı. Türk-iş ve Hak-iş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TÜHİS ile masaya ortak taleplerle otururken, işçi sendikalarının ilk altı ay için ücret zam talebi yüzde 45 oldu.

Hayat pahalılığına ve enflasyon karşısında eriyen ücretlerine dikkat çeken Harb-iş Sendikası üyesi işçilerse Ankara, Eskişehir, İstanbul, Kayseri ve Kocaeli’de yaptıkları eylemlerle yüzde 45’lik artış talebinin yetersizliğine vurgu yaparak, işçi sendikalarını “Bu rakamın altına düşmeyin” diyerek uyardı. Türk-İş’in mart ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına atıfta bulunan Milli Savunma Bakanlığına bağlı Gölcük tersanesinde çalışan işçilerse yaşam koşullarını “Kamu işçisi yoksul bile olamıyor” şeklinde özetledi.

YENİ İŞBAŞI YAPAN 13 BİN 250 LİRA ALIYOR
Gölcük tersanesinde işe yeni giren bir işçinin 13 bin 250 lira maaş aldığını kaydeden bir tersane işçisi “Türk-İş yoksulluk sınırını açıklamış, ne kadar, 31 bin lira. Tersane işçisi ne alıyor, 13 bin 250 lira. Üstelik de bu paranın içerisinde yüzde 15 çalışma teşvik primi, yüzde 14 de risk primi var. Bunları dahil ettiğinizde 13 bin 250 liraya ulaşıyorsunuz. Yoksulluk sınırı nerede, bizim aldığımız para nerede? Biz bu rakamın yarısını bile almıyoruz” şeklinde konuştu.

Ağır ve tehlikeli bir işte çalıştıklarını belirten tersane işçisi “Bizim çalışma koşullarımız, çalışma saatlerimiz diğer sektörlerden farklıdır. Biz fiilen çalıştığımız saatlerin ücretini alırız. Aldığımız ücretler kıdem yılı ve öğrenim durumuna göre yapılan derecelendirmeyle belirlenir. 10 yıllık meslek lisesi mezunu bir işçi ile 10 yıllık ilkokul mezunu bir işçi aynı ücreti almaz. En yüksek ücret aldığımız ay nisan ayıdır, daha doğru ifadeyle 15 Mart ile 15 Nisan arasıdır, en yüksek çalışma saatlerimiz bu tarihler arasındadır. Örneğin bu tarihler arasında 10 yıllık meslek lisesi mezunu bir işçinin aldığı ücret 17 derecede 17 bin liradır” diye konuştu.

EN İYİNİN HALİ BUYSA…
Şu anda tersanede çalışan işçiler arasında en yüksek derecenin 39 olduğunu aktaran işçi, “26 yıldır tersanede çalışan, meslek lisesi mezunu bir işçinin eline geçen net ücret 19 bin 400 lira. Zaten bunu alan arkadaş sayısı da bir elin parmakları kadar bile değil. 26 yıldır tersaneye emek vermiş bir işçi bile 20 bin lira alamıyor! Nerede kaldı 31 bin lira yoksulluk sınırı. Üstelik de tersane işçisi kamu işçileri içerisinde en iyi ücret alandır. En iyinin hali buysa varın gerisini siz düşünün. Anlayacağınız kamu işçisi yoksul bile olamıyor” şeklinde konuştu.

“KAYIPLARIMIZ GİDERİLSİN”
Gölcük’te en düşük kiranın 5 bin lira seviyesinde olduğunu, maaşları yerinde sayarken zamların ardı arkasının kesilmediğini söyleyen başka bir işçi “Son 10 yıldır imzalanan sözleşmelerle enflasyona ezdirildik, ciddi kayıplar yaşadık. Tersanede 2015 yılında ortalama ücret alan bir işçi 19.44 adet çeyrek altın alırken bugün ortalama ücret alan bir işçi 8.5 adet çeyrek altın alıyor. Alım gücümüz düştü, maaşımız eridikçe eridi. Biz bu kayıpların giderilmesini istiyoruz” dedi.

İŞÇİYİ AÇLIĞA MAHKUM ETMEYİN
Tabloyu tersine çevirmek için tersane işçisinin sokağa çıkmak dışında bir şansı olmadığını vurgulayan işçi, “Tersane işçisi dibi gördü, hepimiz sesimizi duyurmaya çalışmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Kayseri’den arkadaşlarımızın yaptığı eylem sonrası Kocaeli Şubesi de açıklama yapmak zorunda kaldı. Tabandan gelen basıncın sonucuydu bu. İşçinin tepkisi olmasa bu eylemi yapmayacaklardı biliyoruz. Evet göstermelik bir açıklama yaptılar bunun farkındayız. Ama hem Harb-İş Merkezi hem de Kocaeli Şubenin de fark etmesi gereken bir şey var. Biz bu sürecin peşini bırakmayacağız. Yüzde 45’in hiçbir derde derman olmayacağını biliyoruz ama bir kez daha uyarıyoruz, bu rakamın altına düşmeyin. Tersane işçisini açlığa mahkum etmeyin” şeklinde konuştu.

2680190cookie-checkYoksulluk sınırı 31 bin liraya yükseldi: Tersane kamu işçisi yoksul bile olamıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.