Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan Avusturya Başbakanı istifa etti

Hakkında açılan rüşvet ve yolsuzluk davasıyla birlikte baskılar sürerken Kurz, Cumartesi günü yaptığı açıklamada istifa kararı aldığını duyurdu.

Kurz, başbakanlık koltuğuna da Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in oturmasını teklif etti.

Kurz ve dokuz kişi hakkında açılan soruşturma kapsamında 6 Ekim günü 34 yaşındaki Kurz’un ofisine ve koalisyon hükümetindeki muhafazakar Avusturya Halkın Partisi (ÖVP) binasına polis baskın düzenlemişti.

Kurz, hükümetin gelirlerini ÖVP’nin propagandasını yapması için bir bulvar gazetesine rüşvet olarak verdiğine yönelik iddiaları reddediyor.

Hakkında yolsuzluk ve rüşvet soruşturması başladıktan sonra Avusturya’daki koalisyon hükümeti, küçük ortak Yeşiller Partisi’nin baskısı altında kalmış ve dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Yeşiller Partisi, Kurz’un başbakanlık koltuğuna “artık uygun olmadığını” söylemiş ve ardından muhalefet partileriyle görüşmelere başlamıştı. Görüşmelere katılan partiler, Kurz’un istifa etmemesi halinde gelecek hafta güven oylamasına gitmeyi planlıyordu.

Yeşiller Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler, Kurz’un istifasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurarak “Sayın Schallenberg ile çok yapıcı bir ilişkimiz var, kendisiyle çalışmaktan memnuniyet duyarım” dedi.

Kurz, istifasını açıklarken “Şu an ihtiyaç duyduğumuz şey istikrar. Bu kördüğümü çözmek ve kaos çıkmasını engellemek için çekilmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kurz, partisinin lideri olarak kalacak. Parlamentoda da parti lideri olarak yerini koruyacak:

“İlk ve en önemli iş olarak, bir yandan da, elbette ki bana yönelik iddiaların yanlışlığını kanıtlayacağım.”

2555810cookie-checkYolsuzluk ve rüşvetle suçlanan Avusturya Başbakanı istifa etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.