Yunanistan İngiltere’yi de vuracak

Manşette, Yunanistan’ın euro’dan acil ve düzensiz biçimde çıkışının, ortak para birimine üye ülkelere maliyetinin 1 trilyon euro olarak tahmin edildiği belirtildi.

Gazete, daha iyimser tahminlere göre ise Yunanistan’ın ayrılış senaryosunun euro bölgesine yaklaşık 300 milyar euro’ya patlayacağının düşünüldüğünü yazdı.

Guardian, euro bölgesindeki sarsıntının, ortak para biriminin dışında olsa dahi İngiltere’yi de yakından ilgilendirdiği ve halihazırda resesyonda olan İngiltere’nin ekonomisinin Yunan krizinden ciddi bir darbe yiyebileceği görüşüne yer verildi.

Gazete, yaklaşan krizin ciddiyetinin İngiltere Merkez Bankası Başkanı Meryvn King’in dünkü uyarısında apaçık belli olduğu inancında. İngiltere Merkez Bankası dün euro bölgesinde yaşanan krizin İngiltere ekonomisine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğunu söyleyerek, büyüme tahminlerini yüzde 1.2’den yüzde 0.8’e çekti.

Euro bölgesinin kendi kendini kemirdiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı King, bu süreçten İngiltere’nin de zarar görmeden kurtulamayacağının altını çizdi.

Mervyn King, “Avrupa’dan esen kasırganın İngiltere’ye doğru yaklaştığını” söyleyerek, şu karamsar tabloyu öngördü:

”1930’lardan bu yana dünya çapında üretimde yaşanan en büyük düşüşü, ülke tarihinin en büyük bankacılık krizini, savaş zamanları dışındaki en büyük bütçe açığını yaşadık ve şimdi de ticarette en büyük ortağımız olan euro bölgesi kendi kendisini tahrip ediyor. Üstelik ufukta net bir çözüm de yok.”

İngiltere Merkez Bankası Başkanı, euro krizinin İngiltere ekonomisini olumsuz etkileyen tek konu olmadığını da hatırlatarak; istikrarsız enerji ve hammadde fiyatları ve hane gelirlerindeki azalma da İngiltere’de ekonominin canlanmasının önündeki engeller arasında saydı.

842940cookie-checkYunanistan İngiltere’yi de vuracak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.