Yunanistan’da kesinti paketi son engeli aştı

Balkanlar, Avrupa, Avrupa Birliği, Küresel Mali KrizOylamada gündemde, dün ilke olarak onaylanan mali paketin uygulanması için gereken mevzuat ve düzenlemeler vardı.

Önergeler arasında vergi artışı, maaş kesintisi, kamu sektöründe işten çıkarmalar bulunuyor. Ayrıca bir özelleştirme idaresi kurulması, kamu teşekkülllerinin özelleştirilmesi için hazırlıklara başlanması öngörülüyor. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi önergelerin bazı unsurlarına destek vereceklerini söylemişti.

Beş yıllık bir dönemi kapsayan paket, 300 milletvekilinden 155’inin oyları ile onaylandı. Ek kesintiler yapılmasına ilişkin ilk önerge de dün 138 ret oyuna karşın, 154 kabul oyuyla onaylanmıştı.

AB hafta sonu onay verebilir

Borç ödemelerini karşılamakta zorlanan Yunanistan, Avrupa Birliği’nden ikinci bir kurtarma paketi almaya hazırlanıyor. 2014’e kadar vadesi dolacak borçlar, sağlanacak bu ek kredilerle ödenecek.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan için yeni kredi dilimini pazar günkü toplantılarında onaylayabileceklerini söyledi.

IMF’nin de 5 Temmuz’daki toplantısında krediler için gerekli onayı vermesi bekleniyor. 12 milyar euro tutarındaki kredi dilimi Yunanistan’ın Temmuz ortası ya da Ağustos ayında vadesi gelen geri ödemelerini aksatmasını önlemeyi hedefliyor.

Paket reddedilseydi, Yunanistan’ın elindeki nakit kaynaklar bir kaç hafta içinde tükenecekti. Oylama ardından euro dolar karşısında yüzde 0,3 gibi az bir oranda da olsa değer kazandı.

Almanya: Desteğe hazırız

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman bankacılarla görüşmesinde kendisine Yunanistan için ikinci kurtarma paketine katkıda bulunmaya hazır oldukları mesajı verildiğini söyledi.

Schaeuble günü Alman bankalarının temsilcileri ile kapalı kapılar ardındaki görüşmelerle geçirmişti. Schaeuble oluşturulan yeni paket için Alman bankalarının 3 milyar 200 milyon euro katkı yapacağını bildirdi.

Bunun 2 milyar euro’luk bölümü 2014’e dek vadesi gelecek borçlardan oluşuyor.

Deutsche Bank yönetim kurulu başkanı Josef Ackermann, ayrıntıları henüz açıklanmayan plan için Fransa’nın önerilerinin temel alınacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hafta başında bankaların Yunanistan’ın borç vadelerini uzatması için bir formül sunmuş; Yunanistan’ın borçlarını tahvillerde öngörüldüğü gibi bir kaç yılda ödemek yerine 30 yıla yaymasını önermişti.

Uluslararası Takas Bankası’na göre Yunan tahvillerinin en büyük bölümü 15 milyar euro ile Fransız ve 16 milyar euro ile Alman bankalarının elinde.

Önlemlere tepki

Yunan halkı ise iki yıldır giderek ağırlaşan tasarruf ve kesintilere tepki gösteriyor. Ülke genelinde paket aleyhinde iki gün genel grev düzenlenmiş; çatışmalar Atina sokaklarını savaş alanına çevirmişti. Gece boyu devam eden çatışmalar ardından şimdi temizlik ekipleri iki günlük şiddetin izlerini sokaklardan silmek için çalışıyor.

Polis ise parlamentoda devam eden oylamanın sekteye uğramaması için göstericilerin kent merkezine erişimini kısıtladı. Polis dün akşam itibariyle 38 güvenlik görevlisinin yaralandığını, 30 eylemcinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bunlardan 11’i tutuklandı. Sağlık görevlileri son iki günde yaralanan eylemcilerin sayısının 300’ü bulduğunu söylüyor.

Bazı gözlemciler polisi aşırı kuvvet kullanmakla, gözyaşartıcı gaz ve ses bombalarına gereğinden fazla başvurmakla suçladı.

Protestocular dün gece de maliye bakanlığına bağlı bir posta idaresi ofisini ateşe verdi. (BBC)

1297690cookie-checkYunanistan’da kesinti paketi son engeli aştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.