Yurt yangını davasında son tutuklular da tahliye edildi, aileler tepkili

Aladağ yurt yangını davasının yeni raporunda asli kusurlular belirlenemedi, tutuklu 2 sanık da tahliye edildi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 öğrencinin de yaralandığı, Süleymancılar cemaatine ait kız yurdu yangını ile ilgili davanın 7’nci duruşması görüldü. Kozan 1’inci Ceza Mahkemesi, Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi davanın birleştirilmesi taleplerine makul sürede cevap vermediği için dosyanın 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmesine karar verdi. Tutuklu sanıklar Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur hakkında bilirkişi raporu ve tutuklu bulundukları süre gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi. Aileler karara tepki göstererek “Devlet yok, adalet yok” dedi.

Kozan 1’inci Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması önceki duruşmalarda olduğu gibi duruşma salonunun küçük olması dolayısıyla Adana Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. 2’si tutuklu 13 kişinin 2 ila 15’er yıl hapis cezası ile yargılandığı davaya İzmir ve İstanbul Barolarından avukatlarla hayatını kaybeden çocukların yakınları katıldı. Mahkeme heyetinin istediği yeni bilirkişi raporu mahkeme dosyasına eklendi. Önceki rapora dayanarak tali kusurlu oldukları gerekçesi ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yönetim kurulu üyeleri ile yurt çalışanı 5 kişi tahliye edilmişti.

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ
Duruşmalara verilen 3 aylık aradan sonra adli tatil sonrası mahkeme başkanı ve savcının değiştiği görüldü. Yeni gelen raporda tutuklu bulunan Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur’un da tali kusurlu görüldüğü belirtildi. Savcılık makamı bu gerekçeye dayanarak mütalaasında tutuklu sanıkların tahliye edilmesini istedi. Savcı, davanın, Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in denetimlerde ilçe milli eğitimi ikaz etmediği gerekçesiyle yargılandığı dava ile birleştirilerek Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini istedi. Raporu eleştiren sanık avukatları asli kusurlu ve tali kusurlu tespit edilmeden bir raporun kabul edilemeyeceğini belirterek Adana’ya gönderilmek istenen dava ile ilgili tahliye kararını Kozan’ın vermesinin doğru olmayacağını dile getirdi.

‘PEKI BU ÇOCUKLARIN SEBEBİ KİM’
Hayatını kaybeden çocukların aileleri hiç kimsenin serbest bırakılmamasını istediklerini, çocuklarının sorumlusu kimse cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Savcılığın istemiyle ilgili söz alan Av. Can Atalay, 11 kız çocuğunun ve bir görevlinin hayatını kaybettiği hassas bir dava ile ilgili gelen raporlarda asli kusurludan bahsetmeden sanıklar hakkında tali kusurlu tespiti yapılmasının inanılmaz ve kabul edilemez olduğunu belirterek “Peki bu çocukların sebebi kim? Asli kusurlu tayin edilmeden bu mahkeme sonlandırılamaz. Böyle bir rapor ne hukuka ne de vicdana sığar. Mahkemenin buna ortak olmaması gerekir” diye konuştu. Gelen raporlardan birinin İstanbul yerine Antalya Demre’den bir bilirkişiye hazırlatıldığını söyleyen Atalay, bu durumun da şüpheli olduğunu ifade etti.

SANIKLARIN ALEYHİNE OLAN UNSURLAR RAPORDA YOK
Aladağ Belediyesi yazısında bu binanın projesi, idari izinleri, yangın tesisatı ve elektrik projesi olmadığının belirtildiğini ifade eden Atalay, “Buna ilişkin bir değerlendirme de raporda yok. Böyle bir binada o yaşta çocukların bulunmaması gerekirken kamu görevlileri ile ilgili tali kusurlu diyor. İsmail Uğur ve Cuma Ali Genç tali kusurlu diyor. Binaya bakanlar çıplak gözle görür. Kapı kolları, PVC, ön görülebilir bir olay. Bilirkişi raporları karanlık bir iş gibi görünüyor” dedi. Atalay, iddianamede yer aldığı gibi suçun taksirle işlenmediğini belirterek kasten öldürme ya da kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi şeklinde değerlendirilmesini istedi.

SANIK AVUKATLARI TEDAŞ’I SUÇLADI
Sanık avukatlarından Abdurrahim Çelik, yangının TEDAŞ’ın sorumlu olduğu panodan çıktığını belirterek asli sorumlunun ana dağıtım şirketi TEDAŞ olduğunu savundu.

Davada tutuklu sanıklar Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur, tutuksuz sanıklar, Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mehmet İpek, eski Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Davut Gökçeli, Ramazan Arı, Cihan Ünal, Bayram Aydın ve Yücel Tunç yargılanıyor.

TAHLİYE KARARINA AİLELERDEN TEPKİ: DEVLET YOK, ADALET YOK
Duruşmada Kozan 1’inci Ceza Mahkemesi, Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi davanın birleştirilmesi taleplerine makul sürede cevap vermediği için dosyanın 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmesine karar verdi. Tutuklu sanıklar Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur hakkında bilirkişi raporu ve tutuklu bulundukları süre gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi. Aileler karara tepki göstererek “Devlet yok, adalet yok” dedi.

NE OLMUŞTU?
Aladağ’da, 29 Kasım 2016 yurtta, elektrik panosundan çıkan yangında yanıcı özellikteki ahşap merdiven ve halı kaplama ile ateş yurdun üst katlarına kadar çıkmış, yangın merdiveni kilitli olan binada eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç’in kızı Sare Betül Genç, 8’inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7’nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6’ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek ile 5’inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yaşamını yitirmişti. Volkan PEKAL / Evrensel Adana

2224270cookie-checkYurt yangını davasında son tutuklular da tahliye edildi, aileler tepkili

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.