Yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için de oy hakkı!

KKTC bir çok alanda Türkiye’yi örnek aldığına göre bu konuda da Türkiye’de gündeme gelen uygulamayı kopyalamak yanlış olmamalı.

İngiltere’de ve Avustralya’da onbinlerce Kuzey Kıbrıslı Türk yaşamakta. Az sayıda da olsa Almanya, Fransa ya da Danimarka gibi ülkelerde de yaşamakta olanlar var.

Aynı Türkiye’nin yurtdışında yaşamakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yapmış olduğu onlara “yaşadıkları ülkede Türkiye’de seçime katılma hakkı vermeme” hatasını da KKTC’de maalesef sürdürmekte.

Oysa “seçim hakkı” insan hakları kapsamında bir hak!

KKTC’de her gelişmeyi medya ve internet aracılığı ile mükemmel takip edebilen yurtdışındaki KKTC vatandaşları KKTC’de seçim olduğunda oylarını niçin Londra’da ya da Sydney’de veremesinler? KKTC’de yaşamakta olmasına rağmen “apolitik ve dünyadan habersiz” bazı seçmenlerden çok daha fazla ilgilenmekteler ülkeleriyle.

Oy vermek için binlerce kilometre uçmak gereksiz masraf ve işyerleri açısında sorun yaratan bir durum. Buna karşın yaşamakta oldukları ülkede mektupla ya da temsilciliğe giderek oy vermeleri çok kolay.

Ayrıca “kısır döngü” içinde bocalayan KKTC Politikası ve demokrasi için de bir şans Avustralya, İngiltere ya da Almanya’da yaşamakta olan Kıbrıslı Türklerin KKTC’nin geleceğinin belirlenmesinde aktif rol oynamaları.

İşte Türkiye nihayet bu hatasını düzeltiyor.

Yurtdışında yaşamakta olan insanlarımıza bulunduğu ülkede oy kullanma olanağı sağlayacak yasa tasarısı bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüp yasallaşacak. Tasarı yasallaştığında, yurtdışında en çok Türk vatandaşının yaşadığı Almanya başta olmak üzere bir çok ülkede seçim sandığı kurulacak.

İsteyenler gene gümrüklerde de oy kullanabilecekler. Ancak, gümrükte oy kullanmak isteyenlerin Türkiye’ye giriş, çıkış yapma zorunluluğu ortadan kalkacak. 2014 yılında Türkiye’de Cumhurbaşkanı Seçimi gündeme geldiğinde yurtdışındaki Türkler de örneğin Almanya’da Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nı seçebilecekler!

Bu uygulamayı onlarca yıldır haklı olarak beklemekteydi yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu konuda vermiş olduğu sözünü tutarak bu hakkın hak sahiplerine ulaşmasını sağladı.

Darısı KKTC’nin başına!

Kimse “biz bunlara oy hakkı verirsek gider karşıtlarımızı seçerler” tarzı argümanlarla insan hakları kapsamında olan “seçim hakkını” daha fazla engellememeli.

KKTC’de de böyle bir yasa çıktığı takdirde bu adım özellikle İngiltere’de yaşamakta olan insanların daha da motive bir şekilde Kuzey Kıbrıs için koşturmalarına da katkı olacaktır. Aynısı Avustralya için de geçerli. Hatta oralarda kendilerini kanıtlamış Kıbrıslı Türkler’in KKTC Politikası’nda aktif rol almaları KKTC Meclisi için de bir kazanım olur.

Üstelik tekerleği yeniden keşfetmeye de gerek yok!

Türkiye’deki yasa teklifini KKTC için gerekli değişiklikleri yaparak meclise getirmekten daha kolay ne olabilir?

AK Parti’nin bu teklifini KKTC Hükümeti meclise getirmez ise muhalefet niye getirmesin?

Türkiye’nin korkmadığı bir uygulamadan KKTC’deki politikacıların da korkmasına gerek yok.

Sadece serbest piyasa ekonomisinde değil politikada da rekabet “kaliteyi arttırır” ve buna acilen ihtiyaç var.

1618500cookie-checkYurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için de oy hakkı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.