Yuvalama kumsalında tepki çeken ATV tahribatı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin önemli korunan alanlarından biri olan Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Deltası’nda zevk için yapılan kumul ve doğal alan tahribatı tepki çekti, alana araç girişinin yasaklanması için çalışma başlatıldı…

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içinde motorlu araçlarla zevk için tahribat yapılması tepki çekti. Aynı zamanda Kesin Korunacak Hassas Alan ve Nitelikli Doğal Koruma Alanı olan bölge, 1994 yılından bu yana RAMSAR Alanı olarak koruma altında. Ancak bütün bu koruma statülerine rağmen alanın göz göre göre tahrip edilmesini eleştiren bölgede yaşayanlardan Musa Türkmen, “Çıplak ayakla basmaya kıyamadığımız yerlere bakın nelerle giriyorlar” sözleriyle tepki gösterdi. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise alana motorlu araçların girişinin yasaklanması için İç İşleri Bakanlığı’na başvuruda bulunulduğunu belirterek alınacak UKOME kararının ardından alana giriş çıkış yapan motorlu taşıt sürücülerine gerekli yasal işlemlerin uygulanacağı bilgisini verdi.

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Göksu Deltası, sulak alan, kumsal ve karasal ekosistemlerden oluşuyor. Türkiye’nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarının başında gelen Göksu Deltası, 1994 yılında RAMSAR Alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Aynı zamanda Aynı zamanda Kesin Korunacak Hassas Alan ve Nitelikli Doğal Koruma Alanı olan bölgedeki kumul alanlar ise Akdeniz deniz kaplumbağaları (Caretta caretta) için önemli üreme alanlarından biri. Kum zambakları dâhil olmak üzere bölge genelinde yayılış gösteren 507 bitki taksonundan 10’u endemik olarak kayıtlara geçerken aynı zamanda 300’ü aşkın kuş türünün yaşamı da alanın sıkı sıkıya korunmasına bağlı.

ZEVK İÇİN KORUNAN ALANDA MOTORLU ARAÇ TAHRİBATI

Ancak bunca koruma kalkanına rağmen bölgedeki nüfus hareketinin olumsuz etkilerine maruz kalan Göksu Deltası, insan kaynaklı tahribatlarla karşı karşıya. Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alan kumullar üzerinde ve sit alanı vasfındaki koruma alanlarında ATV adı verilen motorlu taşıtlarla tahribat yapılması bölgede yaşayan vatandaşların tepkisini çekiyor.

‘ÇIPLAK AYAKLA BASMAYA KIYAMADIĞIMIZ YERLER’

Bölgede yaşayan Musa Türkmen, koruma altındaki alanda yapılan tahribata tepki göstererek, “Çıplak ayakla basmaya kıyamadığımız yerlere bakın nelerle giriyorlar” ifadelerini kullandı. Korunan alanın kullanımına ilişkin kuralların, bölgeye yerleştirilen uyarı levhalarıyla da açıkça belirtildiğine işaret eden Türkmen, Göksu Deltasının bölgedeki araç kiralama firmalarından edinilen ATV’lerle tahrip edildiğine işaret ederek, “Özel Çevre koruma bölgesi içerisinde, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı kumsallar, endemik bitkilerin tutunduğu kumul alanlar ile göçmen kuşların konakladığı, yerel kuşların yuva yaptığı sulak alanlar, araçların tekerleklerinin zemine olumsuz etki etmediği yer kalmayıncaya kadar, araçların seslerinin geniş düzlükte ulaşmadığı yer kalmayıncaya kadar, bütün bir coğrafya, insanın diğer canlılar üzerinde baskı var ettiği acımasız sürüş güzergâhları olarak kullanılmaktadır” görüşünü dile getirdi.

KORUNAN ALAN ARAÇ GİRİŞİNE YASAKLANACAK

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise geçtiğimiz günlerde alandaki ATV tahribatının kurum personeli tarafından da tespit edildiği ve alana araç girişinin yasaklanmasına yönelik çalışma başlatıldığını kaydetti.

ALANA GİREN ARAÇ SÜRÜCÜLERİNE TRAFİK CEZASI GELİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı’na gönderilen talep yazısında, Göksu Deltası ÖÇK Bölgesi’nde son sportif amaçlı motorlu araçlar ile ATV türü motorlu araçların yaygınlaşmasıyla kumsala girişlerin kontrol edilemez duruma geldiği belirtilerek, “Bu nedenle Göksu Deltası sahilinde araçla giriş çıkışların yasaklanması, giriş çıkış yapanlara trafik cezası düzenlenmesi için gerekli yasal iş ve işlemlerin yapılması” istendi.

UKOME KARARININ ARDINDAN ALANDA DENETİM YAPILACAK

Konuyla ilgili çalışmaların İçişleri Bakanlığı ile Mersin Ulaşım Koordinasyon Merkez (UKOME) bünyesinde sürdüğü bilgisini veren yetkililer, yapılacak yasal düzenlemelerin ardından Göksu Deltası ÖÇK Bölgesi’ne motorla araç girişinin yasaklanacağını, aksi yönde davrananlara ise Jandarma tarafından yapılacak denetimlerin ardından gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını aktardı.

 

2527720cookie-checkYuvalama kumsalında tepki çeken ATV tahribatı
Önceki haberVarlık Barışı uygulamasından yararlanma süresi 6 ay uzatıldı
Sonraki haber“Müştereklerden” yoksun bir toplumsal yaşam sürdürülebilir değildir
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.