‘Zafer İzmir’in’ söylentisi boş çıktı

Paris’te yapılan toplantıda, BIE üyeleri önce Milano’nun, daha sonra İzmir’in sunumunu dinledi. İzmir’in başvuru temasını, “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar-Herkese Sağlık” konusu oluşturuyor.  Milano üçüncü kez EXPO’yu düzenlemeye hak kazandı.


Sahne ve ses düzeninin ayarlanması için verilen 15 dakikalık aranın ardından Türkiye’nin sunumu başladı. Sunumu tiyatro sanatçısı Mehmet Ali Alabora ile Esin Harvey yaptı.


Sunum deniz, gemi sesleri ve İzmir görüntüleri eşliğinde, Hüsnü Şenlendirici’nin sunduğu klarnet dinletisiyle başladı. Ardından İzmir’i tanıtan son derece modern teknolojiyle hazırlanmış sinevizyon gösterisi sunuldu. Bu gösteride İzmir’in tarihi ve doğal güzellikleri vurgulanırken, gerek altyapı, gerekse modern teknoloji bakımından Avrupa kentlerinin standartlarından herhangi farkı olmadığı vurgulandı.


Sunumun bir parçası olarak 5 kıtayı temsilen 5 genç, dünyanın geleceğini ilgilendiren sağlık, çevrenin korunması, su kaynakları gibi önemli konularda 5 soru yöneltti. Daha sonra kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, gençlerin sorduğu sorulara yanıt verdi.


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ile Dünya Sağlık Örgütü’nde görevli yönetici Prof. Dr. Tomris Türmen’in konuşmasının ardından modern ve geleneksel figürlerin bir arada kullanıldığı dans gösterisi, delegeler tarafından dakikalarca alkışlandı.


Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, hükümetin İzmir EXPO 2015 projesine verdiği desteği bir kez daha teyit etmesinin ardından, İzmir’in Cumhuriyet Meydanında devam eden şölenin coşkusu canlı olarak sahneye aktarıldı ve İzmir’deki kalabalıkların “EXPO’yu istiyoruz” şeklindeki tezahüratları, Paris’te BIE Genel Kurulunda da dakikalarca yankılandı.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmalarının ardından, sunuma katılan bütün heyet üyeleri sahneye çıkarak, İzmir için bestelenen tema şarkı çalınırken, eşlik ettiler. Bu sırada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti ile İtalya Başbakanı Romano Prodi’yi sahneye davet etti. Türk ve İtalyan heyetler sahnede hep birlikte şarkıya eşlik ederken, dostluk açısından güzel görüntüler verdi.


Bu arada İzmir’in sunumu sırasında kürsüde yapılan konuşmaların yanı sıra alanlardan mesleklerinin önde gelen isimleri, yaptıkları kısa konuşmalarla İzmir’in projesine destek verdiler. Organizasyona Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Fenerbahçeli futbolcu Roberto Carlos, İzmir kültür, Sanat Eğitim Vakfı Başkanı Filiz Sarper Eczacıbaşı, iş adamı Mustafa Koç, piyano sanatçıları Güher ve Süher Pekinel, iş adamları Lucien Arkas, Ümit Boyner, İzmir Valisi Cahit Kıraç, manken Güzide Duran ve sanatçı Sezen Aksu.


DELEGELER ETKİLENMİŞTİ


BİE delegelerinin de İzmir’in sunumundaki başarıdan oldukça etkilendikleri gözlendi.


Delegeler salona girdiği sırada kongre sarayının önünde Türkiye’den halk oyunları ekipleri gösteriler sunarken, İzmir’in adaylığına destek vermek üzere Ankara, İstanbul ve İzmir’den gelen heyet üyeleri de halk oyunları ekiplerini izledi.
Öte yandan, Milonu’yu destekleyen İtalyan gençler de, ülkelerinin bayraklarını açarak, Milano lehine tezahüratta bulundular.


BIE Genel Kurulunun öğleden önce yapılan ilk oturumunun gündeminde Milano ve İzmir yarışı bulunmuyor. Delegeler sabahki oturumda, Şangay’da düzenlenecek EXPO’nun ilerleme raporunu ele alacaklar ve gündemlerinde bulunan diğer teknik konuları görüşecekler.


Genel kurulun öğleden sonraki bölümündeyse oylama öncesinde Türkiye adına 5 isim kürsüye çıkacak. Kürsüye çıkacak isimler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün en üst düzeydeki Türk yöneticisi Tomris Tüzmen ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş olacak.

1057650cookie-check‘Zafer İzmir’in’ söylentisi boş çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.