Zapatero, hoşgörüye çağırdı

AK Parti İstanbul İl Başkanlığınca düzenlenen iftar yemeğinde bir konuşma yapan Zapatero, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu'nun nazik davetine icap ederek iftar yemeğinde bulunmanın kendisi için çok anlamlı olduğunu söyleyen Zapatero, ''Kendimi sizlerin arasında rahat ve iyi hissetmemin birçok sebebi var. Burada bulunmam İspanya ile Türkiye ve halklarımız arasındaki olağanüstü dostluğun ve yakınlığın kanıtıdır''dedi.


''Türkiye'nin de üyeliğiyle çok daha güçlü bir Avrupa Birliği'ne sahip olacağız'' diyen Zapatero, bu konuda halkların da desteğini almanın çok önemli olduğunu belirtti.


Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin çok kolay olmayacağını, hiç bir ülke için de kolay olmadığını dile getiren Zapatero, İspanya'nın yaklaşık 10 yıl boyunca zorlu bir müzakere süreci yaşadığını anlattı.


BM Genel Sekreterliği nezdinde de bir girişim haline gelen Medeniyetler İttifakı Projesi'nde, Türkiye ile koordineli çalışarak çok ilerleme kaydettiklerini belirten Zapatero, Türkiye ve İspanya olarak bu konuda liderliği devam ettirmek gerektiği kanaatinde olduklarını söyledi.


Nisan ayında İstanbul'da yapılacak Medeniyetler İttifakı ikinci forumunun ileriye doğru atılacak büyük adım ve mihenk taşı olacağına inandığını ifade eden Zapatero, Türkiye ile İspanya'nın aşırı uçlara karşı etkili önlemler almak istediklerini bildirdi.


Zapatero, şunları kaydetti:


''Tüm dinlere saygı duymak, tüm inançlar ve ideolojilere karşı hoşgörülü olmak istiyoruz. Bunu birlikte yapacağız. Birbirimizi anlamaya engel olan duvarları yıkacağız. Burada bulunmaktan, kültürler potası iki kıta arasında köprü ve hayranlık verici tarihi, kültürel, sanatsal, mimari başarı modeli olan İstanbul'un güzel ve büyüleyici atmosferinde, bu popüler dini geleneği sizlerle paylaşmaktan dolayı duyduğum mutlululuğu ifade etmek istiyorum. Nisan ayında İstanbul'da düzenlenecek forum Türkiye'nin kapasite ve değerini, tecrübesini, toplumsal dinamizmini ve demokratik değerlerle ilgili taahhüdünü, insanların sıcaklığını dünyaya tekrar göstermeye vesile olacak.''


FOTOĞRAF (Arşivden): Başbakan Tayyip Erdoğan ve Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero

1066690cookie-checkZapatero, hoşgörüye çağırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.