Zapatero ilk turda güvenoyu alamadı

169’unun PSOE’ye ait olduğu 350 sandalyeli mecliste yapılan oylamadan 168 “evet”, 158 “hayır” ve 23 “çekimser” oyu çıktı. Bir kişi ise oylamaya katılmadı. Zapatero’nun ilk turda 176 oy alması gerekiyordu.

Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada ise Zapatero hükümetinin güvenoyu alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Cuma günü evet oylarının hayır oylarından fazla olması yeterli olacak.

Koalisyon kurmadan tek başına hükümeti oluşturacağını açıklayan Zapatero, ülkenin milliyetçi bölgelerini temsil eden partilerin dışarıdan desteğini alamadı.

Ana muhalefette bulunan 153 milletvekiline sahip Halk Partisi (PP), Katalonya’daki Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) “hayır” oyu kullanırken, Katalonya’daki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), Bask bölgesindeki Bask Milliyetçi Partisi (PNV), komünist görüşlü Birleşik Sol (IU), Kanarya Koalisyonu (CC), Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) ve Navarra bölgesindeki Nafarro-Bai “çekimser” oy kullanmayı tercih etti.

Bu arada 9. yasama döneminin başlayacağı İspanya’da, demokrasi tarihinde ilk kez bir hükümet ilk turda güvenoyu alamamış oldu.
PSOE lideri Zapatero ise ilk turda güvenoyu alamamış olmasıyla ilgili, “Önceden belliydi” yorumunda bulundu.

1169830cookie-checkZapatero ilk turda güvenoyu alamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.