Zapping ve reyting savaşı kapıları kapattı

Geçen sezon televizyonda var olan diziler finale yaklaşırken Kanal D ekranlarında oldukça geç bir saatte tesadüfen izledim “Kapıları Açmak”ı. İlk bölümüydü. Ebru sanatının güzel örnekleri ve Müşfik Kenter’in sesi engelledi başka bir kanala geçmemi. İyi bir televizyon ve dizi izleyicisi olmadığım ve sütümü içip yatağıma geçme saatim geldiği halde zevkle izledim yeni diziyi. Yapımcısının Osman Sınav olduğunu öğrenince de Osman Sınav’ın kendini yeni bir sınava soktuğunu düşündüm.


Öyle ya, şimdiye dek yaptığı bütün işlerde büyük başarı göstermiş biri Osman Sınav. Kurtlar Vadisi, Süper Baba, Sıcak Saatler, Hayat Bağları, Deli Yürek ve Ekmek Teknesi gibi ekranın en çok izlenen dizilerinin yapımını imza atmış biriydi o. Gerçi ben bu dizileri de izlemedim ama, izlenme oranlarını biliyorum.


Daha görür görmez beni ekrana bağlayan, dizinin müziği, jeneriği, oyuncuları ve unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızı tekrar hatırlatması olmuştu. Örneğin ebru sanatı büyüleyici bir sanattı ve ekranda da büyüleyiciliğini gösteriyordu.


Ertesi hafta ikinci bölümünü de izledim ama üçüncü bölümünü izleyip izlemediğimi hatırlamıyorum. Sanırım üç bölümden sonra dizi yeterli tanıtım yapılmadığı ve zamanlaması doğru olmadığı için izleyiciye ulaşamadığı gerekçesiyle yayından çekildi.


Osman Sınav diziyi elden geçirme ihtiyacı duymuş ve kanal sorumlusuyla görüşüp dizinin yayınına bir süre ara verme kararı almışlar. Osman Sınav bu konuda “Aceleyle, seyirciye duyurmadan yayına girdik. Sezona yetişmek istedik. Bu bir iş kararıydı, ama yanlışlık yaptığımızı gördük. İzleyicinin psikolojisini doğru okuyamamışız. Diziyi yayından çektik. Bu, inandığımız bir hikâye, ancak olmadı. Dizi sona ermesin diye bu kararı aldık. İyi bir pazarlama stratejisi uygulayamadık. Şimdi yanlıştan dönüyoruz. Konsept ve kadro aynı olacak; fakat kurguyla ve müzikle biraz oynayacağım.” diye  açıklama yapmış.


Ben bütün bunları dizi ağustos ayında yeniden yayına konulunca öğrendim. Bugün de dizinin devam etmeyeceğini, son kez ekranlara geleceğini öğrendim ve doğrusunu isterseniz çok üzüldüm.


“Kapıları Açmak” gerçekten farklı bir diziydi. Seyirciye çok güzel bir sesten uzun uzun gazel dinlettiren bir dizi. İnsan dinlerken huzur buluyordu. Gazelhanların artık olmadığını düşünüp kaybolan bir sanat için insanı hüzünlendiriyordu “Kapıları Açmak”. Aşkın unutulduğu, her değerin paraya çevrildiği televizyon ekranlarında görmeye alışık olamadığımız türden bir yapımdı.


Müşfik Kenter’i, Olgun Şimşek’i, Erkan Can’ı, Zafer Algöz’ü ve “Bir İstanbul Masalı”ndan tanıdığımız Bahar Yanılmaz’ı ile başarılı oyuncuları bir araya getiren bir diziydi.


“Kapıları Açmak” bir imamın oğlu Cihan’la (Olgun Şimşek) bir hafız ve gazelhan torunu olan Zehra’nın (Bahar Yanılmaz) aşkını anlatırken, aynı zamanda toplumsal bir yaraya dönüşen kısa yoldan şöhret olma hastalığına da değiniyordu.


Osman Sınav 1992 yılında bu dizinin filmini de çekmişti. Başrolünü Mehmet Aslantuğ’un oynadığı “Kapıları Açmak” 29. Antalya Film Şenliği’nde başrol oyuncusu Mehmet Aslantuğ’a “En İyi Erkek Oyuncu” ve filme de “En İyi 3. Film” ödülünü kazandırmıştı


Sinemada ödül aldı ama televizyon izleyicisi rağbet göstermedi “Kapıları Açmak”a. Televizyon izleyicisinin gönül kapılarını açamadı bir türlü. Bu yüzden ömrü altı hafta sürdü. Yanlış gün ve saatte yayınlandığı için izleyiciye ulaşamadığı söylendi. Oysa bence dizi izleyicisi kaliteyi unuttuğu için bu diziye hak ettiği değeri veremedi. Çünkü dizide gözyaşı, yoksulluk, kavga, şiddet ve cinsellik yoktu.


Şöyle bir düşünün isterseniz, haber spikerlerinin nerede ağlanıp nerede gülüneceğini mimikleriyle gösterdiği bir ülkenin televizyon izleyicisinden ne bekleyebilirsiniz? Bence fazla bir şey beklemeyin… Olan “Kapıları Açmak” gibi söyleyecek sözleri olan dizilere oluyor. Zapping ve reyting savaşı arasında kaybolup gidiyorlar maalesef.


 


*Yazarın diğer çalışmaları için www.birsenaltiner.com


 

668130cookie-checkZapping ve reyting savaşı kapıları kapattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.