‘Özbekistan, ABD’nin işkencehanesiydi’

İngiltere’nin ciddi hafta sonu gazetesi The Observer gazetesi Özbekistan’da Andican kentinde Cuma günü patlak veren olayları değerlendirirken ABD’nin iki yüzlü politika izlediği yorumunda bulundu. ABD Dışişleri, olayları ‘halkın daha fazla demokrasi istediği’ biçiminde değerlendirmişti.

The Observer, “ABD’nin desteklediği rejime isyan” başlıklı yazı Moskova’dan Nick Paton Walsh ve New York’tan Paul Harris tarafından kaleme alındı. Makalede Özbekistan’da ordunun, göstericilerin üzerine ateş açması sonucu, yüzlerce kişinin öldüğünü hatırlatılarak olayların diğer kentlere de sıçrama tehlikesine dikkat çekildi.

ABD ve Özbekistan yönetiminin, olaylar ile ilgili benzer saptamalar yaptığının altı çizen gazete Beyaz Saray’ın, ayaklanmanın arkasında terörist örgütlerin olabileceği şeklindeki yorumunun da, Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından hemen sahiplenildiğini hatırlattı. Observer, buradan yola çıkarak, Washington’ın Özbekistan konusunda çifte standart uygulamakla şöyle suçladı:

“Özbekistan 2001 Kasım’ında, Amerika’nın teröre karşı savaş olarak adlandırdığı mücadelesindeki müttefiklerinden ilan edildi. Washington o tarihten bu yana, ülkedeki insan hakları ihlalleleri konusunda sesiz kalmakla suçlanıyor. Özbekistan ayrıca, ABD’nin bir süredir yürüttüğü iddia edilen son derece gizli bir sorgulama ağının da parçası. Buna göre CIA, yakaladığı terör zanlılarını, işkence yöntemi kullanarak sorgulanmaları daha kolay olan Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkelere gönderiyor. ABD basınına göre, Özbekistan’a da onlarca zanlı gönderildi. Çifte standart, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde de açıkça göze çarpıyor.”

Gazete’nin aynı sayfasında Nick Paton’un bir başka haberinde de Özbek güvenlik güçleri işkence ile suçlanırken, aynı sayfada, söz konusu kurumlara, 2002 yılında 79, 2004’te ise 10 milyon dolarlık yardım yapıldığı öne sürüldü. Yazar ABD ve İngiltere’nin hiç bir zaman demokratik seçimler için ülkeye baskı yapmadığı da belirtildi.

1106230cookie-check‘Özbekistan, ABD’nin işkencehanesiydi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.