Zeytin ağaçlarını izinsiz kesmişler

Muğla’nın Milas ilçesi Kaymakamı Atçı, izinsiz olarak ağaç kesildiği ihbarını alır almaz İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine talimat verdiğini ve bir rapor istediğini söyledi.


Kaymakam Atçı, “Yetkililer tarafından yapılan çalışmada, Gürçamlar köyünde izinsiz olarak ağaçların kesildiğini tespit ettik. Tutulan tutanak doğrultusunda yasal prosedür uygulandı ve firmaya ceza kesildi. Firma 841 dönümlük arazide badem tesisi oluşturmak için tüm izinleri almasına karşın zeytin ağaçlarını kesmek için gerekli olan başvuruyu yapmamış. Konunun takipçisi olacağız” dedi.


ŞİRKETİN SAVUNMASI


Ağaçların izinsiz kesildiği iddia edilen bölgede, saha temizliği ve hafriyat çalışmaları yapan yüklenici firma yetkilisi İbrahim Ilbıra ise AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Burada Hazinenin yaklaşık olarak 1841 dönüm alanında özel ağaçlandırma bölgesinde badem yetiştiriciliği yapacağız. Buraya, Özel ağaçlandırma sahası yapılacak. Biz yasal tüm izinleri almak koşuluyla hafriyat ve saha temizleme çalışmalarını yapıyoruz. Önümüzdeki aralık ayından itibaren de badem fidanlarını araziye dikmeye başlayacağız. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 5 profesörün denetiminde çalışmalarımızı yapıyoruz. Onların verdiği uygulama projesi neticesinde biz teraslama çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 70 bin badem fidanı dikilmesi düşünülüyor.”


Milas Ziraat Odası (MİZO) Başkanı İsmail Atıcı ise birçok zeytin ağacının kesilmesine bir anlam veremediğini söyledi.


Badem ağaçlarının da getirisi olduğunu, ancak zeytinin Muğla Bölgesi için çok önemli bir ağaç olduğuna işaret eden MİZO Başkanı Atıcı, şunları söyledi:


“Zeytin ağaçları kesilmez diye bir konu yok. Bir ağacı kesmenin cezası 60 YTL. Devletin yasası bu. Örneğin bir yol çalışması gibi bir olayda zeytin ağacı kesilebilir. Ancak kesilen ağacın yerine misli fazlası yeni zeytin ağaçları dikilir. Burada ise birçok zeytin ağacı kesilmiş. Milas Ziraat Odası olarak konunun yakın takipçisi olacağız.”


MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun ise yaşanan ağaç katliamını Meclise taşıdığını açıklayarak, “Maliye Bakanının yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi verdim. Mecliste konunun yakın takipçisi olacağım. Bin 841 dönümlük arazi üzerindeki 5 bin zeytin ağacından 2 bin tanesi ilgili firma tarafından izinsiz kesilmiş” iddiasında bulundu.

1058110cookie-checkZeytin ağaçlarını izinsiz kesmişler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.