Zeytin kıyımına ‘Kolin’ ayarı! AKP o şartı kaldırıyor…

AKP’nin gözde şirketlerinden Kolin’in Soma’nın Yırca ilçesinde zeytinliklerin içine termik santral yapımını engelleyen “3 kilometre uzaklık” şartı kaldırılıyor.

İllerde vali başkanlığında oluşturulacak kurul istediği yere yapılaşma izni verebilecek.Başbakan Binali Yıldırım’ın “müjde” diye duyurduğu Üretim Reformu Paketi ile sermayeye sayısız ayrıcalık sağlanırken zeytinlikler, kıyılar ve denizlerin kıyımına yol veriliyor. AKP’nin 2002 yılından bu yana altı kez denediği ancak bir türlü yasalaştıramadığı zeytinliklerin yapılaşmaya açılmasına olanak sağlayacak düzenleme Üretim Reformu Paketi içine yerleştirilerek TBMM’ye sunuldu. Buna göre, Danıştay’ın Kolin’in Yırca’da binlerce zeytin ağacını bir gecede keserek yapmak istediği termik santralin yürütmesinin durdurulmasına dayanak oluşturan düzenleme değiştiriliyor.

“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmüne “Ancak…” diye başlayarak eklenen “Alternatif alan bulunmaması ve Kurulun uygun görmesi şartıyla; Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde Valiliklere devredebilir” fıkrası ekleniyor.

Bürokratlar karar verecekYeni düzenlemeye göre, zeytinliklerde yapılaşma iznini çoğunluğunu bürokratların oluşturduğu Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu verecek. Her ilde vali başkanlığında oluşacak kurulda, “Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü, Çevre İl Müdürlüğü, Sanayi Bakanlığı il Müdürlüğü, Orman Su İşleri, Maliye Bakanlığı temsilcisi, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, ziraat fakültesi ve ziraat odaları”nı temsilen dokuz üye bulunacak. Kurul en az beş üyenin oyu ile karar alabilecek.Üretim Reformu adı altında hazırlanan tasarı ile meralar, denizler ve kıyılarda da çevre katliamı kolaylaştırılıyor. Paket ile sanayi endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve taşınacak sanayi siteleri için gereksinim ortaya çıkması durumunda meralar arsaya dönüştürülebilecek ve yatırımcı bunun için ot bedeli de ödemeyecek. Kaynak: Zeytin kıyımına ‘Kolin’ ayarı! AKP o şartı kaldırıyor… NURCAN GÖKDEMİR – BİRGÜN

2090000cookie-checkZeytin kıyımına ‘Kolin’ ayarı! AKP o şartı kaldırıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.