Zeytinliklere ulaşım için yapılan yol zeytin katliamına dönüştü

ÖZER AKDEMİR / EVRENSEL – Aydın Çine’ye bağlı Eski Çine köyü yakınlarında yol inşaatı zeytin katliamına dönüştü. Zeytin hasadı zamanında 50’ye yakın zeytin ağacı sökülürken, zeytinlerin toplanmasına dahi izin verilmedi.

Aydın Çine’de yol yapımı için yüz elli yıllık ağaçlar üzerindeki meyvelerle birlikte köklendiler. Köylülerin tam zeytin hasadı yaptığı bir zamanda 50’ye yakın zeytin ağacı kepçelerle sökülürken, yolu yapan DSİ yetkilileri zeytinlerin toplanmasına dahi izin vermediler.

GÖKBEL BARAJI YOLLARI YUTUNCA…
Aydın Çine’de yol yapımı için yüz elli yıllık ağaçlar üzerindeki meyvelerle birlikte köklendi

Çine’ye bağlı Eski Çine köyü yakınlarında köylülerin zeytinliklerine ulaşması için yapılan yol inşaatı zeytin katliamına dönüştü. Aydın-Muğla arasındaki eski karayolu Gökbel barajının suları altında kalınca köylüler zeytinliklerine ulaşamaz oldular. Bunun üzerine DSİ bir yol güzergahı çizerek bazı arazileri kamulaştırmak istedi. Tam yol güzergahı üzerinde zeytinliği bulunan Eski Çine’li Fatih Sınar bu kamulaştırma kararını mahkemeye taşıdı ancak mahkemeyi kaybetti.

100-150 YILLIK ZEYTİNLER MEYVELERİYLE KÖKLENDİ
Aydın Çine’de yol yapımı için yüz elli yıllık ağaçlar üzerindeki meyvelerle birlikte köklendi

Tam zeytinleri toplama mevsiminde kamulaştırılan araziye iş makinelerinin girerek ağaçları birer ikişer köklemeye başladığını anlatan Sınar, şöyle konuştu; “Üç gün önce 7-7.5 metrelik yol yapmalarına rağmen, iki arabanın yan yana geçebileceği bir yol açılmış iken, hala kamu arazisi içinde diyerek zeytinlerimi köklüyorlar. Şu ana kadar gereksiz bir şekilde 50’ye yakın ağacım gitmiştir. Ağaçlarım da 100-150 yıllık ağaçlar. Üzerlerinde meyveyi bile toplamamıza izin vermediler. Meyveleriyle beraber kırdılar. Acımasız bir şekilde. Hasat yapmaya çalıyoruz dedikçe kepçeleri üzerimizi sürdüler”.

“BÖYLE BİR ADALET GÖRMEDİM!”
Aydın Çine’de yol yapımı için yüz elli yıllık ağaçlar üzerindeki meyvelerle birlikte köklendi

İtirazlarına rağmen zeytin ağaçlarının sökülüp toprak altına atıldığını söyleyen Sınar, jandarmanın gelmesinin ardından yaşananları ise şöyle aktardı; “Böyle bir adalet sistemi görmedim ben! Ağaçlarıma dokunma dedikçe, kepçenin önüne geçersen tutuklarım seni dedi jandarma. Bu ağaçlar topağın altında kalmasın dedikçe, jandarma beni ilgilendirmez dedi.” AKP Çine İlçe başkanını telefonla aradığını belirten Sınar, ilçe başkanının kendisine “sen orada hırsızlık yapıyorsun şu anda. Devletin malını gasp ediyorsun” dediğini söyledi. Sınar; “Arazi annemin üzerine kayıtlı idi. Kendi toprağımızda, kendi ağaçlarımızın meyvelerini toplamamıza hırsızlık diyorlar. Durdurdular şu anda. Dün 5-6 tane daha ağacın gitti. Benim belimin kalınlığındaydı ağaçlarım. Ağlıyorum, vicdan azabı içinde DSİ’ye gidiyorum.”

ÇALIŞMA YAPILAN ALANDA TARİHİ KALINTILAR VAR
Yol yapımının sürdüğü yere giden Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu, bölgede çık ciddi bir tahribatın olduğunu belirterek, “Bu sadece yol yapımına da benzemiyor. Çok geniş bir alanı tahrip ediyorlar iş makineleri ile. Belgemiz var diyorlar çalışanlar ama belgeyi göstermiyorlar. Avukatımız sordu kamulaştırma kararı istinafta henüz belli olmamış” dedi. Yol yapımının sürdüğü yerin Gerga Antik kentine yakın olduğunu belirten Uslu, “Köylüler burada tarihi kalıntıların da olduğunu, bölgenin sit alan içine girdiğini söylüyorlar” dedi. Fotoğraf: ÇİYAP

 

2676270cookie-checkZeytinliklere ulaşım için yapılan yol zeytin katliamına dönüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.