Özgür Gündem’in yayını durduruldu

Ülkede Özgür Gündem gazetesinin yayını, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla, 15 gün süreyle durduruldu.


Gazeteden yapılan açıklada, durdurma kararının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, 10 Kasım’da Gazi Ordu Evi’nde düzenlediği Basın Kokteyli’nde, Ülkede Özgür Gündem gazetesini hedef göstererek, “PKK’nın dergileri ve günlük gazeteleri yayımlanıyor. Bunlara müsaade edilmemesi gerek” şeklindeki açıklamasından 6 gün sonra, jet bir kararla verildiği öne sürüldü.


26, 27, 30, 31 Ekim, 1, 2, 3, 8, 9, 10, 13, 14 ve 15 Kasım tarihli gazete nüshalarını inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, toplam 13 nüshada PKK-Kongra Gel propagandası yapıldığını, “terör örgütünün işlediği suçlar ile suç ve suçlunun övüldüğünü” iddia etti ve gazete yayınına 15 gün süreyle tedbir konulması için İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.


Savcılığın talebini değerlendiren 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün verdiği kararda söz konusu nüshalarda, 5532 sayılı Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 3713 sayılı yasanının 6-son maddesine göre suç işlemeye alenen teşvik, suçları övme ve terör örgütü propagandası yapıldığı iddasıyla, gazete yayınının 15 gün süreyle durdurulmasına hükmetti. Mahkemenin yayın durdurmaya örnek gösterdiği nüshalar arasında DYP lideri Mehmet Ağar’ın Haber Türk’te yaptığı açıklamalarda yer aldı.


Karara tepki gösteren Ülkede Özgür Gündem Gazetesi Haber Müdürü Nurettin Fırat açıklamasında, ağustos ayından bu yana gazeteleri hakkında ikinci kez yayın durdurma kararı verildiğini hatırlatarak, “Gazetemiz hakkında alınan karar, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine büyük darbedir” dedi. Türkiye’de demokrasinin olmadığının en büyük kanıtının askeri hakimiyet olduğunu ileri süren Fırat, “Orgenaral Yaşar Büyükanıt, Türkiye’nin her şeyine müdahale etme hakkını kendisinde bulabilmektedir. Son olarak da gazetemizi hedef göstermişti ve gazetemizin yayınlanmasına müsaade edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Aradan bir hafta bile geçmeden gazetemizin yayını durduruldu. Büyükanıt hedef gösterdi, savcılar harekete geçti” dedi.


Nuri Fırat, ikinci kez verilen yayın durdurma kararını, hukukun, demokrasinin olmadığının açık kanıtı olarak gördüklerini dile getirirken, “Biz sivilleşmenin ve demokratikleşmenin gelişmesine hizmet eden bir yayın politikası esas alıyoruz. Bu çerçevede başta Kürt sorunu olmak üzere, buna benzer temel sorunların çözülebileceğine vurgu yapıyoruz. Eğer demokratikleşmeye yönelik bir çaba varsa, alınan karardan derhal geri dönülmesi gerekmektedir” diye kaydetti.


Ülkede Özgür Gündem gazetesi, 1 Mart 2004 tarihinde yayın hayatına başladı. 16 Kasım tarihine kadar ki yayın döneminde, gazete imtiyaz sahibi, sorumlu yazıişleri müdürü, yazar ve muhabirleri hakkında 600’ü aşkın dava açıldı. 15 sayısı yasaklama-toplatma kararı ile sonuçlanan gazete hakkında açılan davalardan 128’inin yargılaması bitti. Sonuçlanan 69 davadan 58’i, mahkumiyet kararı ile sonuçlandı. Gazete 11 davada ise, beraat etti. İmtiyaz Sahibi Ali Gürbüz, 192.755 YTL para cezasına, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hasan Bayar, 70 ay ( 5 yıl 10 ay) hapis cezasıyla birlikte, 96.949 YTL para cezasına mahkum edildi. Gazete Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hasan Bayar hakkında mahkemelerce verilmiş bulunan 22.562.00 YTL para cezası Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti ve infaz aşamasına geldi.


Gazete hakkında 4 Ağustos 2006 tarihinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine “sürekli olarak terör örgütünün propagandasını içeren yayınlar yaptığını” ileri sürerek, 5532 sayılı Basın Kanunu ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6-son maddesi uyarınca 15 gün süreyle basım ve dağıtımının durdurulmasına karar vermişti. Ancak infaz kararı yapılan itiraz üzerine durdurulmuştu. ANKA

1035480cookie-checkÖzgür Gündem’in yayını durduruldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.