Zimbabve’de seçim sonuçları açıklanıyor

Zimbabve Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Utoile Silaigwana, ulusal radyo ve televizyonda yayımlanan açıklamasında, 6 seçim bölgesindeki sonuçlara göre 3 milletvekilliğini Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin partisinin, 3’ünü ise muhalefetin kazandığını söyledi.Silaigwana, sonuçlar belli oldukça duyurmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Zimbabve’de ilk seçim sonuçlarının önceki gün TSİ 23.00 gibi açıklanması bekleniyordu. Sonuçların bu sabahtan itibaren açıklanacağının bildirilmesinin ardından dün gece caddelere takviye güvenlik güçleri yerleştirilerek önlemler artırılmıştı.

Zimbabve’de seçim sonuçlarının açıklanmamasını eleştiren muhalefet, hile yapılabileceği korkusunu dile getirmişti. Zimbabve’yi İngiltere’den bağımsızlığını elde ettiği 1980 yılından bu yana Devlet Başkanı Robert Mugabe yönetiyor.

Zimbabveli 5,9 milyon kayıtlı seçmen, devlet başkanının yanı sıra parlamentodaki 210 milletvekili, 60 senato üyesi ve 1600 yerel konsey üyesini belirlemek için cumartesi günü sandık başına gitmişti.

Devlet başkanlığı seçiminde ise Mugabe, Demokratik Değişim Hareketi’nden Morgan Tsvangirai ve eski Maliye Bakanı Simba Makoni ile yarışıyor. Adaylardan hiçbiri ilk turda yüzde 50’yi aşamazsa ikinci tura gidilecek.

Tsvangirai’nin partisi devlet başkanlığı seçiminde yüzde 67 ile önde olduklarını iddia ediyor. Resmi olmayan sayımlara göre, seçimlere katılım oranı yüzde 35’te kaldı.

FOTOĞRAF: Devlet Başkanı Robert Mugabe

1169490cookie-checkZimbabve’de seçim sonuçları açıklanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.