Zimbabve’de yeniden sayım

Komisyon Başkanı George Chiveshe, Sunday Mail gazetesine yaptığı açıklamada, komisyonun bu bölgelerdeki oy sayımında hata yapıldığını düşündürecek “yeterli sebebi bulunduğunu” belirtti.

23 bölgedeki oyların tekrar cumartesi günü sayılmaya başlayabileceğini söyleyen Chiveshe, iktidardaki ZANU-PF partisinin 22, muhalefetin bir bölgede oy sayımında yanlışlık yapıldığını bildirdiğini ifade etti.

Zimbabve’de 29 Martta yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından muhalefet zafer ilan etmişti.

İki hafta geçmesine rağmen seçim sonuçlarının henüz kesin olarak belli olmaması, muhalefet ve uluslararası toplumun tepkisini çekiyor.

AFRİKALI LİDERLERDEN ÇAĞRI

Zambiya’nın başkenti Lusaka’da bir araya gelen 14 Afrika ülkesinin devlet başkanları ve başbakanlarından oluşan Güney Afrika Kalkınma Topluluğu, Zimbabve’deki seçim sonuçlarının “hemen açıklanması” çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Tomaz Salomao, “topluluğun, yetkililerden seçim sonuçlarının kontrol edilmesi ve hemen açıklanmasını istediğini” belirtti.

13 saat süren zirvede liderler, “açıklandığında sonuçları seçime katılan tüm tarafların kabul etmesi” çağrısında bulundu.

Liderler, Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki’den Zimbabve’deki seçim krizini aşmak için arabuluculuğa devam etmesini de istedi. (BBC)

1170020cookie-checkZimbabve’de yeniden sayım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.