Zirve sonuçsuz kaldı

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis’in İsviçre’de 5 gündür sürdürdüğü kamp formatındaki Mont Pelerin zirvesi, sonuç alınamadan sona erdi.

Rum lider Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Rum Ulusal Konseyi üyeleriyle değerlendirmeler yapmak için görüşmelere bir hafta ara verilmesini talep etti.

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’a dönerek değerlendirme yapmak için 1 hafta süre talep etti. Talep Türk tarafınca olumlu karşılandı. Liderlerin Mont Pelerin’de başlattığı toprak konusunda yoğunlaşan müzakerelere, 20 Kasım’da Cenevre’de kalındığı yerden devam edilecek.

Montreux yakınlarındaki Mont Pelerin kasabasında 5 gün süren müzakere kampında toprak kriterlerinde uzlaşma ve 17 aydır devam eden Kıbrıs barış sürecini son aşamaya taşıyacak beşli konferans tarihinin çıkması bekleniyordu ancak iki hedef de tutturulamadı.

Rum lider Nikos Anastasiadis, Türk tarafının açılımlarına masada yanıt veremeyince Mont Pelerin zirvesi sonuçsuz kaldı. Liderler 20 Kasım’da Cenevre’de müzakerelere kaldıkları yerden devam edecekler.

Rum lider Nikos Anastasiadis, Türk tarafının masaya koyduğu toprak kriterleri konusundaki açılımlar hakkında siyasi irade göstererek karar veremedi.

Rum lider karar vermek için gerek Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la gerekse Lefkoşa’da ülkenin en yüksek danışma organı olan ve parti liderlerinin oluşturduğu Ulusal Konsey’de değerlendirmelere ihtiyacı olduğunu belirterek ara talep etti. Rum liderin ara talebine Türk tarafından onay geldi.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, liderlerin 5 gün boyunca, toprak ve diğer tüm konularda yürüttüğü müzakerelerde önemli ilerlemeler sağlandığı kaydedildi.

Rum kesiminde 2018’deki başkanlık seçimlerinden ötürü çözüm çerçevesinin yıl sonuna kadar ortaya çıkması gerekiyor. 2016 yılı sonuna kadar çözüm öngören takvimin yürüyebilmesi için Türk tarafının Rumlara bırakacağı toprak miktarı konusunda uzlaşma sağlanması ve sürecin final aşaması olan beşli konferans tarihinin belirlenmesi gerekiyor. Toprak ve harita başta olmak üzere güvenlik ve garantiler gibi tüm hayati konuların nihai karara bağlanacağı beşli konferansta, Kıbrıs’ın garantörleri Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de müzakere masaında yer alacak.

2027410cookie-checkZirve sonuçsuz kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.