Zirve’den geriye Putin’in sözleri kaldı

Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapılan zengin ülkeler topluluğu G-8 zirvesine, Orta Doğu’daki gelişmeler damgasını vurdu, ancak İngiltere basınına göre, zirvenin evsahibi Putin’in önceki gün özellikle ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’i hedef alan iğneleyici sözleri de zirvenin akılda kalan anıları oldu.

The Times’ın haberi özetle şöyle:

”Ortak basın toplantısında Başkan Bush Putin’e, ABD halkının Rusya’nın Irak’takine benzer demokratik kurumları desteklemesi isteğini aktarınca, Putin’in sakin yanıtı Başkan Bush’un bile yüzünün kızarmasına neden oldu. Rus liderin ‘Doğrusunu söylemek gerekirse, biz kesinlikle Irak’takine benzer bir demokrasiyi istemeyiz’ yanıtı gazetecilerin kahkahaları ve alkışlarıyla karşılandı.”

Daha sonra bir basın toplantısında İngiltere’den bir gazetecinin ”Blair’in Rusya demokrasisine ilişkin kaygılarını” nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Vladimir Putin, liderlerin görüşlerini duyduğuna çok memnun olduğu yanıtını verdikten sonra durakladı, gülümsedi ve şöyle devam etti:

“Tabii ortada başka sorular da var. Sözgelimi yolsuzlukla mücadeleye ilişkin sorular… Lord Levy’ye nasıl uygulandığı da dahil olmak üzere deneyimlerinizi duymak isteriz.”

Lord Levy İşçi Partisi için kasası olarak biliniyor… Bağış ve para karşılığı lordluk unvanı verildiği iddialarını soruşturan İngiliz polisi, İşçi Partisi’nin önde gelen isimlerinden Lord Levy’yi göz altına alarak sorguya çekmişti.

The Times gazetesi, Rusya’yı enerji kaynaklarını şantaj malzemesi olarak kullanmakla suçlayan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin açıklamalarını ise Putin’in geçen hafta ”başarısız bir avcı atışı” olarak nitelediğini anımsatıyor. Cheney, kış aylarında bıldırcın avı sırasında yanlışlıkla ”av arkadaşını” yaralamıştı.

FOTOĞRAF (Arşivden): Bush ve Putin

1132410cookie-checkZirve’den geriye Putin’in sözleri kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.