'Çözüm olursa AİHM'deki davalar düşer'

AİHM Başkanı Jean Paul Costa, ''Kıbrıs sorununa belli şartlarda siyasi bir çözüm bulunur bulunmaz, AİHM'in, iki taraf arasında varılacak çözümü inceleyebileceğini ve doğruluğuna hükmetmesi halinde, Kıbrıslı Rumlar tarafından Türkiye aleyhine açılan ve o güne kadar sonuca bağlanmamış, askıda bekleyen davaların düştüğüne karar verebileceğini'' söyledi.


Costa, Rum haber ajansına verdiği demeçte, ''ayrıca mahkemenin kararlarının herhangi bir sorunun çözüm çabaları üzerinde etkisi olmaması gerektiğini'' ifade ederek, ''sorunların çözümünün siyasi bir süreç olduğunu, mahkeme kararlarının ise tamamen hukuksal bir konu olduğunu'' kaydetti.


AİHM Başkanı Costa, ancak, Kıbrıs'ta bir çözümün, askıda olan davaların sayısının azalmasına yol açacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.


''Bir siyasi çözüm bulunması halinde askıda olan davalara ne olacağıyla'' ilgili bir soru üzerine Costa, şöyle konuştu:


''Tahminlerde bulunmak imkansızdır, ancak öngörüde bulunulabilirim ve ben bunu söylerken çok ihtiyatlıyım. Kıbrıs'ta toplumlar arasında siyasi bir anlaşma, birçok davada bir tür dostça anlaşma sonucunu doğurabilir ve bu durumda mahkemenin bu anlaşmaların doğru formül olup olmadığını kontrol edebilmesi ve böyle olması halinde davaları mahkemenin dava listesinden düşürmesi mümkün olabilecektir.''


AİHM Başkanı, ''Yeşil Hat'tı ziyaretinin kendisine 'Berlin Duvarı'nı hatırlattığını'' da ifade ederek, ''tek bölgeli ve tek kimliği olabilecek bir ada görmeye başlıyoruz'' dedi.

815410cookie-check'Çözüm olursa AİHM'deki davalar düşer'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.