İzmir’de Hayat Var!

Uzun yıllardır kırsaldan kentlere Türkiye’nin direnen insanlarının öykülerini onlarla birlikte yaşayarak belgeselleştiren Yönetmen Hakan Tosun, Gezi’den Validebağ’a, Yırca Köyü’nden Yeşil Yol direnişine uzanan eylemlerde yaşanan başka hayatların öyküsünü bu kez fotoğraflarla anlatıyor. 24 Haziran Cuma günü İzmir Alsancak’taki tarihi Havagazı Sergi Salonunda açılacak olan ‘Hayat Var’ başlıklı sergide, Hakan Tosun’un objektifinden direnenlerin öyküleri yer alıyor. Direniş ve yaşamın iç içe geçtiğine vurgu yapan Yönetmen Hakan Tosun, “Benim kalbim her yaptığım işle daha fazla çarpıyor. Bu ülkenin tarihine tanıklık edip belgeler bırakmak,İnsanların mücadelelerine tanık olmak, onlara faydalı olabilmek ve bunun geri dönüşlerini görmek müthiş bir duygu” diye konuştu.

Elinde kamerası, boynunda fotoğraf makineleriyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşam alanlarını korumak amacıyla direnen insanların öykülerine tanıklık eden Yönetmen Hakan Tosun, bu tanıklığını çok sayıda belgesel filmle kayıt altına aldı. Büyük Anadolu Yürüyüşü, Gerze, Validebağ, Yırca, Antalya Ahmetler köyü, Gezi Parkı ve kentsel dönüşüme karşı gösterilen direnişler bunlardan sadece bir kaçı.

YAŞAMLA İÇ İÇE GEÇEN DİRENİŞ ÖYKÜLERİ
Gezi direnişini en başından beri kayıt altına alan Hakan Tosun’un çektiği görüntüler, konuyla ilgili çok sayıda filme de kaynaklık etti. Kırsaldan metropollere vahşi bir yağma sürecine maruz kalan Türkiye’nin direnen insanlarının öykülerini yaşamın bütünlüğü içerisinde de kayıt altına alan Hakan Tosun, ‘Hayat Var’ başlıklı fotoğraf sergisiyle, şiddetin dışında kalan zaman aralıklarında yaşamı savunanları anlatıyor.

HAYAT VAR SERGİSİ 24 HAZİRAN’DA İZMİR’DE AÇILACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de katlıkarıyla hazırlanan sergi, 24 Haziran Cuma günü İzmir Alsancak’taki tarihi Havagazı Sergi Salonunda açılacak. Hazırlıklarını sürdürdüğü sergi öncesinde sorularımızı yanıtlayan Yönetmen Hakan Tosun, “Benim Gezi’yle başlayan, içinde Validebağ, Albatros, Yırca, Kozluören ve Yeşil Yol direnişleriyle, gündelik hayatın içinden çektiğim fotoğrafların olduğu ilk kişisel fotoğraf sergim olacak. Ayrıca trans bireylerden, şiddet gören kadınlara, sokak çocuklarına, sokak hayvanlarına, işçi mücadelesinden kent mücadelesine, yerle bir edilen Kuzey Ormanlarına kadar hayatın her alanından fotoğraflar var. Validebağ direnişi içinde tanıştığımız ve Suruç katliamında yaşamını kaybeden Koray Çapoğlu ve Ankara katliamında çektiğim bir fotoğraf da sergide yer alacak” diye konuştu.

‘ŞİDDET ÖNCESİ VE SONRASINA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİM’
Sergisine ‘Hayat Var’ başlığını seçme nedenini, “Biz direnişleri genellikle şiddet tarafıyla hatırlıyoruz. Oysa şiddetin olmadığı zamanlarda direniş alanlarında yaşanan başka hayatlar var” sözleriyle anlatan Hakan Tosun, direniş ve yaşamın her zaman iç içe geçen iki kelime olduğuna işaret ederek, “Ben direnişlerin içindeki şiddet öncesi ve sonrası yaşamlara dikkat çekmek istedim. Biz yaşam savunucularının hedefi, aynı zamanda yaşamın devamlılığını da sağlamak. Değerlerimizden adetlerimize, geleneklerimize, doğaya, kente ve paylaşıma dayananan birlikteliklerimizden dostluğumuza, gülüşümüze, dokunuşumuza; hayvan dostlarımızla ilişkilerimize kadar her şey korunması, devamı sağlanması gereken değerlerimiz çünkü” dedi.

‘YAPTIĞIM HER İŞLE KALBİM DAHA FAZLA ÇARPIYOR’
Her toplumsal olayın, içinde kişisel yaşam öykülerini de barındırdığına dikkat çeken Tosun, bunun kendisi için anlamının çok farklı olduğunu dile getirerek, “2009 yılında başladığım belgeselcilik serüveni bu sergiyle birlikte fotoğrafçılığı da içine alıyor. Şunu çok net söyleyebilirim ki fotoğrafçılığın heyecanı çok başka. Onu şimdiden hissetmeye başladım. ‘Hayat Var’ dedik ya bu biraz da kalbin atması demek. Benim kalbim her yaptığım işle daha fazla çarpıyor. Benim yaşam sebebim nefes alma alanlarım olmuş. Bu kadar içeriden, yürekten hissediyorum yaptığım her işi. Bu ülkenin tarihine tanıklık edip belgeler bırakmak, insanların mücadelelerine tanık olmak, onlara faydalı olabilmek ve bunun geri dönüşlerini görmek müthiş bir duygu” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN ARDINDAN İSTANBUL VE ANKARA’DA AÇILACAK
30 Haziran’a kadar ziyaretçilere açık olacak Hayat Var sergisinin, İzmir’in ardından Seferihisar ve diğer tatil merkezlerinde açılacağı bilgisini veren Tosun, yaz sezonunu sonrası ise serginin İstanbul ve Ankaralılarla buluşacağını kaydetti.

Sergi afişi

Hakan Tosun

1583170cookie-checkİzmir’de Hayat Var!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.