İzolasyon kalksın, limanlar kolay…

Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Medeniyetler İttifakı İstanbul Zirvesi için biraraya gelindiğini anımsattı.
Erdoğan,İspanyol bir gazetecinin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi gemilerine limanlarını açıp açmayacağına yönelik sorusu üzerine, şunları kaydetti:


“Bize düşen, AB müktesebatıyla ilgili yapmamız gerekenlerdir. Henüz şu anda Kopenhag Siyasi Kriterleri çerçevesinde olanları yerine getirdik. Artık Maastricht Kriterleri dönemine girdik. Bu arada önümüzde bir tarama süreci var. Bu sürece yönelik olarak bizden istenen neyse bunlar da yapıldı. Şimdi artık müzakereler başladı. Müzakerelerden bir tanesi açıldı ve kapatıldı. Şu anda 4 fasıl müzakere edilmeye hazır durumda. Süreç böyle devam ediyor.
Bunu siyasi ilkelerle veya siyasi anlayışla ilintili hale getirmek şüphesiz ki şık bir duruş değildir. Bunu Güney Kıbrıs Rum yönetimine ait gemilerin Türk limanlarına yanaşıp yanaşmamasıyla ilintili hale getirmek şık bir duruş değildir.”


Erdoğan, Türkiye’nin 24 Nisan 2004’te yapılan referandum öncesinde bazı adımlar attığını, ancak referandumda KKTC’nin (Evet), Güney Kıbrıs’ın ise (Hayır) dediğini anımsattı.
Başbakan Erdoğan, “Böyle bir süreç ortada dururken, bunu geri çevirme gayreti içerisine girerek şu andaki AB sürecine engel koymak isteyen bir anlayış var. Burada aklıselim, sağduyu galip gelir diyoruz. Bundan sonraki süreci de bu şekilde devam ettiririz diyoruz. Bizim bir isteğimiz var, o da şudur; KKTC’ye uygulanan izolasyonlar kalksın, biz limanları da açarız, havaalanlarını da açarız” diye konuştu.


“AB KONUSUNDA DESTEĞİMİZ KESİN”


Konuk Başbakan Zapatero ise ülkesinin AB konusunda Türkiye’ye olan desteğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini ve bunun kesin bir destek olduğunu ifade ettiğini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye dahil olmasıyla ilgili var olan farklılıklar ve farklı görüşlerin en kısa zamanda bir çözüme kavuşmasını umuyorum. Türkiye’nin uluslararası platformda çok önemli bir rolü var. İnanıyorum ki, AB’ye girdiği zaman da çok önemli bir role sahip olacaktır” dedi.

1035320cookie-checkİzolasyon kalksın, limanlar kolay…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.