Zorunlu askerliğe devam

Her şey yılar önce Savunma Bakanı’nın Avusturya Genelkurmay Başkanı’nı görevden almasıyla başladı. Sosyal demokrat bakan anlaşamıyorum dediği Genelkurmay Başkanı‘nı görevden almıştı. Çok da uzun sürmeyen bu görevden uzakta kalma durumu mahkeme kararıyla bozuldu ve Genelkurmay Başkanı görevine geri döndü. Genelkurmay Başkanı ile Savunma Bakanı arasındaki mücadele askerin lehinde sonuçlandı.

Daha sonra ise profesyonel asker mi yoksa zorunlu askerlik mi tartışması gündeme getirildi. Uzun tartışmalar sonrasında seçilmiş politikacılar oy kaybından korktukları için „gelin halkoylaması yapalım“ denildi.

Halk oylamasını gündeme tam da iki büyük partinin oluşturduğu koalisyon hükümeti getirdi. Hükümetin büyük ortağı Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve küçük ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) halk oylamasının tarafları oldu. SPÖ zorunlu askerliğin kaldırılmasını ve onun yerine profesyonel askerliğin getirilmesinin yanında olduğunu savunurken, sağcı ÖVP ise zorunlu askerliğin olduğu gibi kalmasını savundu.

Avusturya’da askerlik çağına gelmiş her genç altı aylık askerlik zimetine çağrılır. Genç askerliğini ya bir askeri birlikte 6 ay süreyle yerine getirir. Veya sivil bir yardım kuruluşunda dokuz ay çalışarak yerine getirir. ÖVP bunun böyle olmasını savunurken, propoğanda çalışmalarının merkezine yardım kuruluşunda çalışmayı ve doğal afetlerde yeterli gönüllüyü bulunamayacağını oturttu.

Sosyal demokratlar ise birleşik bir Avrupa’nın merkezinde olan bir ülke için var olan askerlik çağa uygun değildir dediler. Bunun için de parti organlarını seferber etmeye çalıştısalar da pek etken olamadılar. Üyelerini, bağlantı içinde oldukları kurumları seferber edemeyen SPÖ Avusturya’da toplumun alt katmanlarının düşüncesini belirleyen bulvar gazetesini devreye soktu. Halk oylamasının yapılacağı 20 Ocak’tan bir kaç gün önce manşetlerde askerliğin devrinin geçtiğinin ve Avrupa’da askerlik hizmetinin sadece bir iki ülkede olduğunu, bunlardan birisinin de Avusturya olduğunun haberlerini ve yorumlarını birinci sayfadan yüzbinlerce okuyucusuna veren sağcı populist yayıncılığıyla tanınan Kronen Gazetesi’nin yardımı da kafi gelmedi. Hem üç milyon okuyucuya ulaşan gazete hem de ülkenin en büyük partisi 20 Ocak akşamı çuvalladı.

Özelleştirmenin ülkede motoru olan işverenlerin partisinden daha özelleştirmeci çıkan SPÖ askeri garnizonlardan neler yapacaklarının planlarını topluma anlatmaları da fayda vermedi.

Askerliğin olduğu gibi kalmasını isteyen Avusturya vahşi kapitalizminin temsilcisi ÖVP ise zorunlu askerlik olmadan ilk yardımın, ambulancların, yaşlı insanların bakımlarının zoralaşacağının ve doğal afetlerde afetle tek başına kalınacağının propoğandasını yaptı. Blylece hem yaşlı ve yardıma muhtaç toplumun gereksinimini dile getirdi, hem de sosyal demokrat SPÖ’nün işlemesi gereken konuyu ellerinden aldı. Bu propoganda da sürekli yaşlanan Avusturya’da tuttu.

Birleşik Avrupa’nın merkezinde emniyette bulunduklarını askere ihtiyacın olmadığının propogandası sadece başkent Viyana da çoğunluğun sağlanmasını getirdi. Viyana’nın dışında kalan yerlerde ise birleşik Avrupa’da sorunsuz yaşama pek fayda etmedi. Afet ve yardım kurumlarına duyulan gereksinim „Avrupa Birliği emniyetini“ yendi.

1598810cookie-checkZorunlu askerliğe devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.