İztuzu’nda ‘demir kaplumbağa’ isyanı!

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki dünyaca ünlü İztuzu kumsalına yapılmak istenen kaplumbağa rehabilitasyon merkezine yönelik tepkiler sürüyor. Önceki günü İztuzu’nda bir araya gelerek eylem yapan İztuzu’nu Kurtarma Platformu (İKUP) bileşenleri, girişimin İztuzu kumsalını imara açacağını öne sürerek, kaplumbağa merkezinin Dalyan’ın merkezine yapılmasını talep ettiler.

ORMAN BAKANLIĞI ARAZİ, ÇEVRE BAKANLIĞI İMAR İZNİ VERDİ

Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), dünyaca ünlü İztuzu kumsalında deniz kaplumbağaları için bir kurtarma ve rehabilitasyon merkezi kurmak istiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca tahsis edilen 22 dönümlük araziye yapılmak istenen kaplumbağa görünümündeki merkez için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 1100 metrekarelik alanı kapsayan imar izni verdi. Ancak bölgedeki sivil toplum örgütleri ile İztuzu tutkunları DEKAMER’in kaplumbağa hastanesi projesinin,İztuzu kumsalını imara açacağından endişe ediyor. Bu amaçla Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile bir araya gelerek endişelerini aktaran platform üyeleri, rektör Bağcı’ya projenin kendisine değil yerine karşı olduklarını aktardılar.

PROJENİN UYGULANACAĞI ALAN ÖÇK BÖLGESİNDE

DEKAMER’in projesine karşı İztuzu’nda bir eylem yapan İKUP bileşenleri, kaplumbağa hastanesinin Dalyan’ın merkezine alınmasını talep ettiler. Çok sayıda platform günüllüsünün katıldığı eylemde, İKUP tarafından yapılan basın açıklamasında, İztuzu ve çevresinin, iribaş ve yeşil deniz kaplumbağaları, su samuru ve Göcek Karasemenderi gibi nesli tehlike altındaki endemik türlerin yaşadığına dikkat çekilerek zengin ekosisteme sahip olan bölgenin ayrıca Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içinde olduğu kaydedildi.

‘İZTUZU KUMSALI YENİDEN YAPILAŞMA TEHLİKESİ ALTINDA’

Proje için tahsis edilen alanın, Kaunos dönemi antik tuz tablalarıyla tarihi sit alanı ve göçmen kuşların uğrak yeri olan İztuzu Gölü’nün yanı başında olduğu vurgulanan açıklamada, “Hepimizin bildiği gibi, İztuzu Kumsalı, inşaatına başlanılmış büyük bir turizm tesisinden 1988 yılında kurtarılmıştı. Geçmişte benzeri olmayan ölçüde ulusal ve uluslararası bir kampanya sonrasında otel inşaatından vazgeçilmiş, Köyceğiz–Dalyan yöresi Türkiye’nin ilk özel çevre koruma bölgelerinden birisi olarak ilan edilmişti. Yöre halkı, yirmi beş yıl önce İztuzu kumsalındaki yazlık baraka ve işyerlerini doğa koruma adına kaldırıp Dalyan’a taşımıştı. 25 yıl ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ olarak kalan İztuzu Kumsalı bugün yeniden yapılaşmaya açılma tehlikesiyle karşı karşıyadır” görüşüne yer verildi.

GİRİŞİM İZTUZUNU İLHAK ETME SEFERBERLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

DEKAMER’in 2008 yılında iki konteyner ve 4-5 bakım havuzuyla başlayan alandaki varlığının, 6 yıl içinde eklenen ünitelerle adeta İztuzu’nu ilhak etme seferberliğine dönüştüğü öne sürülen açıklamada, proje hakkında her gün yeni ayrıntıların öğrenildiği belirtilerek, “Bilgi Edinme başvurularımıza verilen cevaplarda, İztuzu’nu korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da Orman ve Su Bakanlığının, ne ekosistem ne de alternatif yer araştırması yapmadığını, Pamukkale Üniversitesi’nin İztuzu Kumsalı’nda yapmak istediği projeye sorgusuz sualsiz izin verdiğini gördük.Pamukkale Üniversitesi/ DEKAMER bu kumsala ilk adımını attığında elinde Pamukkale Üniversitesi Yapı İşleri Müdürlüğü mimarının Ağustos 2008’de çizdiği üç katlı ve 9 mt yüksekliğinde kaplumbağa formunda bir hastane projesi olduğunu, bu proje detayının 05 Ekim 2013’e kadar halkla paylaşılmadığını tespit ettik. Eğer bu proje detayları 2008 yılında Pamukkale Üniversitesi tarafından Dalyan halkı ile paylaşılsaydı, yöre halkı böyle bir binanın bu kumsala yapılacağını bilseydi, bugün bir tek konteynerlerinin bile bu plajda bulunamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” denildi.

PROJEYE KARŞI AÇILAN DAVA SÜRÜYOR

Söz konusu projenin İztuzu Kumsalı’nda yapılmasının, “deniz manzarasında, orman havası alarak çalışacağım” keyfiliği sonucu bir oldu bitti olduğu ileri sürülen açıklamada, Proje için yapılan imar planlamasında, orman tahsisinde sivil toplum örgütleri ile kumsaldan yararlanan yöre halkını temsil eden yerel yönetimlere dahi sorulmadığı kaydedilerek, “Bu projeyi öğrendiğimiz 5 Ekim 2013 tarihinden sonra, 12 Ekim 2013 günü Dalyan’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile Dalyan’da ve bu yörede yaşayan yurttaşlar olarak bir araya gelerek İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformunu oluşturduk.İKUP bileşenleri olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na imar planlarının iptali için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na da ormanlık alan tahsisinin iptali için yürütmeyi durdurma istemli iptal davaları açtık. Açtığımız iptal davaları Muğla İdare Mahkemesi’nde görülmektedir, önümüzdeki günlerde Mahkeme İztuzu’nda keşif ve bilirkişi incelemesi yapacaktır” ifadelerine yer verildi.

‘BİZE FANATİK DİYEN BAKANLIK, FANATİKÇE DAVRANIYOR’

DEKAMER’in projesinin desteklendiğinin, ancak projenin İztuzu’nda uygulanması durumunda bilimsel amaçlı olsa da, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan nesli tehlike altındaki endemik türlerin doğal yaşam alanında kanuna aykırı olarak bir bina inşa edilmiş olunacağına dikkat çekilerek, “hepimizin kaygılandığı ve karşı çıktığı budur. 20 binden fazla ‘Dalyanlı’ projenin İztuzu’na yapılmaması için imzasını atmıştır. Projenin yerine karşı çıkan bizlere ‘fanatik’ diyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın; bizzat ‘fanatikçe’ davranarak tek bir alternatif alan araştırması yapmadan, yörede yaşayanlara sormadan, ekosisteme verilecek yükü değerlendirmeden, bölgenin turizm gelirlerini hiçe sayarak, bu projeye izin vermesini kınıyoruz” görüşüne yer verildi.

‘İZTUZU’NU DEMİR KAPLUMBAĞA’DAN KURTARACAĞIZ’

İlgili kurumların proje alanını yeniden gözden geçirmeye davet edildiği açıklamada, “Platform olarak önerimiz, projenin İztuzu kumsalı dışında; mevcut doğal hayatı tehdit etmeyecek, kanunlara uygun, sit alanının dışında, ve ayrıca turizme daha fazla istihdam yaratabilecek bir yer olması sebepleriyle Dalyan merkeze yapılmasıdır. Bunun gerçekleşmesi için her türlü yardıma hazırız. İztuzu Kumsalını, ‘kaplumbağaları kurtarma adına yapılmak istenen devasa demir kaplumbağadan’ kurtarmaya kararlıyız. Yaşadığımız yere sadakatle bağlıyız. İztuzu’na baktığımızda sadece deniz, kumsal, ağaçlar ve ardındaki dağları görmek istiyoruz” denildi.

DEKAMER’İN İZTUZUNDA YAPMAYI PLANLADIĞI MERKEZ KAPLUMBAĞA GÖRÜNÜMÜNDE OLACAK

İZTUZU KUMSALINDA 22 DÖNÜM ARAZİ PROJE İÇİN TAHSİS EDİLDİ

İZTUZU EYLEMİ2

İZTUZU EYLEMİNE ÇOK SAYIDA GÖNÜLLÜ KATILDI

İZTUZU EYLEMİ4

İZTUZU EYLEM3

İZTUZU EYLEMİ2 (2)

1560230cookie-checkİztuzu’nda ‘demir kaplumbağa’ isyanı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.