FT: Türkiye’yi operasyon durdurur

Financial Times yazarı Vincent Boland, Türkiye’nin Kuzey Irak’a askeri müdahale ihtimalini değerlendirdiği yazısında, 1 Mart tezkeresinin Irak savaşının yönünü belirlediğini öne sürdü. Yazar, Kuzey Irak’a bir askeri müdahale ihtimalinin de ikinci kilit katkı unsuru olabileceğini yazdı..


“PKK’ya karşı tek taraflı bir müdahalenin önüne geçmenin bir yolu, Amerikan ve Irak kuvvetleri ile ortak bir operasyon olabilir. Ankara’yı huzursuz eden bir diğer unsursa, Kerkük” diyen yazar şöyle devam etti:


“Kerkük’te çatışma çıkmasının Amerika’nın Bağdat’ta asker artışı planlarını karıştırabileceğini söyleyen Jamestown Vakfı’ndan Glen Howard, “Türkler şimdi Kürtler Kerkük’te referandumdan geri adım atmazsa Iraklı Türkmenleri silahlandırma sinyali veriyorlar… Bu alanda alınacak bir kararın siyasi ve askeri hesaplarına vakıf olan emekli bir üst düzey Türk diplomat, askeri planlamanın henüz siyasetçilerin açıklamalarının düşündürdüğü kadar ileri safhada olmadığını söylüyor. Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen diplomat, “Uluslararası hukuk açısından hakkımız olsa da bu kolay bir karar değil…” 


Gazeteye göre; “Bazı diplomatlar Ankara’nın Kerkük’teki referanduma müdahale etmektense Kürt topluluklarına cömertlik göstermesi gerektiğini savunuyor.”

1038470cookie-checkFT: Türkiye’yi operasyon durdurur

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.