Tekstilde greve yaklaşılıyor…

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) ile Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) arasında, 54 iş yerinde 20 bin işçi adına yürütülen 21. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde grev kararlarının uygulanmasına 1 haftadan az bir süre kalmasına rağmen anlaşma sağlanamadı.


Nazmi Irgat, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret zammı konusundaki taleplerini geçen dönem ki seviyede tuttuklarını, buna karşın işveren sendikasının geçen dönem yeni işe giren işçiler için 120’den 72 güne düşen ikramiyelerin tamamen ortadan kaldırılması önerisinde ısrar ettiğini söyledi.


İkramiyelerin işe yeni giren işçiler için 72 güne düşürülmesinin ardından çeşitli nedenlerle işçilerin işe giriş-çıkış yapmak durumunda kaldıklarına dile getiren Irgat, ”Geçen dönem işe yeni giren işçilerin ikramiyelerinin düşürülmesinden sonra kısa sürede işçilerin yaklaşık yüzde 50’si daha az ikramiye ile çalışır hale geldi. Bizim kazanılmış hakların korunup, yaygınlaştırılması anlayışımıza karşın işveren kesimi yeni işe giren işçiye hiç ikramiye vermemede ısrar ediyor. Var olan tüm hakların geriye götürülmesi anlayışıyla hareket ediliyor. İkramiyelerin var olan şekliyle korunması konusunda kararlıyız.” 


İkramiyeler konusunda atacakları bir adım olmadığını vurgulayan Irgat, ”Bir tekstil işçisi aylık ortalama brüt 774, net 550 YTL ücret alıyor. İşçinin yapacağı en ufak fedakarlık kalmadı. İşverenin sürekli işçilerden fedakarlık bekleyen anlayışını değiştirmesi lazım” dedi.
Irgat, tüm olumsuzluklara rağmen görüşmeleri masa başında bitirmek istediklerini ve son güne kadar görüşmeye açık olduklarını kaydetti.


FOTOĞRAF: Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin


 

1047730cookie-checkTekstilde greve yaklaşılıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.