Duvara Karşı’ya Meksika’dan da ödül…

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir Türk filmi Duvara Karşı ödül kazandı.

40 ülkeden yaklaşık 128 uzun ve 25 kısa metrajlı filmin gösterildiği festivalde, kurgu film dalında İranlı yönetmen Bahman Ghobadi‘nin “Kaplumbağalar Uçabilir” en iyi film ödülü alırken, en iyi yönetmen ödülünü de bir Türk- Alman ortak yapımı olan“Duvara Karşı”nın yönetmeni Fatih Akın’a verildi. Geçen yılki festivalde en iyi yönetmen ödülünü  “Uzak” filmiyle Nuri Bilge Ceylan almıştı.

ÇOK ÖDÜLLÜ FİLM

“Duvara Karşı” Berlin Film Festivali ‘nde Altın Ayı, Barcelona’da, Avrupa Sinema Akademisi’nin 2004 Avrupa En İyi Film Ödülü’ne layık görülmüştü.

KARPUZ KABUĞUNDAN GEMİLER YAPMAK

Festivale katılan diğer bir Türk filmi ise 2000 yapımı “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” Kütahya’nın Tepecik köyünde 60lı yıllarda yaşayan biri karpuzcu, diğeri berber çırağı iki kafadarın boş kalan tüm zamanlarını terkedilmiş bir ahırda film projeksiyon makinesi yapma çabaları anlatılıyor… 

İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Film’, San Sebastian Film Festivali ‘Jüri Özel Ödülü’ ve Montpellier Film Festivali ‘En İyi Film Ödül”ünü alan bu samimi ve naif filmi Nuri Uluay yazmış ve yönetmiş.

Festivalde gösterilen 2003 yapımı Türk “İnat Hikayeleri”nde de Tunel Kurtizin usta oyunculuğu sergileniyor. Ardahan’ın Çıldır ilesinde at kızağı ve minibüs yolcuları olan aşıklar ve meselcilerin doğaçlama yaparak anlattığı inatlaşma hikayelerinin yönetmeni, senaristi, görüntü yönetmeni Reis Çelik…

Meksikalı izleyicilerin ne kadarını anladıkları su götüren bu son iki filmin hem ortak, hem de ilgin benzerliği ise, oyuncularının yerli halktan oluşması.

Festivalde en iyi film ödülünü kazanan, Türk-Irak sınırında köyden köye elektronik alet tamirciliği yaparak insanların dış dünyayla iletişim kurmasını sağlayan Kak Satelite isimli 13 yaşında bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı  “Kaplumbağalar Uçabilir”, aslında yönetmen Mohsen Amiryoussefi’nin yurt dışına çıkma yasağı olduğu için festivale göndereceği  “Acı Düş” filmi yerine, son anda gönderilmiş bir film.

Gösterilen yeni yapımların dışında Emir Kusturica ve John Casavettes’in  eski filmlerine de yer verilen festivalde, en iyi belgesel dalında Çinli yönetmen Wang Bing’in “Yolların doğusuna” ve  en iyi belgesel yönetmeni dalında ise, “Yengeç Dönencesi” filmi  ile Meksikalı Yönetmen Eugenio Polgovsky’ye de ödülleri verildi.

64 bin Meksikalı sinemaseverin katıldığı festivalin Gzel Sanatlar Akademisi’nde, tipik bir Meksikalı tavırla, başlaması gereken saatten tam 1,5 saat sonra başlayan kapanış töreninde konuşan festival yöneticisi Paula Astorga, bu yıl, hem yabancı basının, hem de izleyici katılımının geçen yıla oranla çok daha yüksek olduğunu  belirtti.

YAZARIN YORUMU: Eğer  Duvara Karşı’yı seyretmediyseniz ve Türk sinemacılarına inanmıyorsanız  bu filmi mutlaka seyretmeniz gerekiyor. Film, her anlamda da duvara çarpan iki Almancı Türk gencinin hikayesini gereki bir anlayışla kurgulayarak sunan  çok etkileyici bir film.

1100320cookie-checkDuvara Karşı’ya Meksika’dan da ödül…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.