Copernic’in mezarı aranıyor

Polonyalı bilim adamları, geçtiğimiz yıl başlayan mezar arama çalışmalarını, Copernicus’un  rahiplik yaptığı ülkenin kuzeyindeki Frombork Kadetral’inde sürdürüyorlar. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Pultusk İnsan Bilimleri Yüksek Okulu Profesörü Jerzy Gassowski, “Copernicus 1543 yılında öldü ve o zaman bugün olduğu kadar ünlü birisi degildi ama buna rağmen, mezarının bulunması için bir umut var”dedi.
Gossowski, Kadetralin altında toplam 100 tane kabir bulunuyor ve asıl problem, bu kabirlerden hangisinin Copenicus’a ait olduğunu bulmakta” diye vurguladı. 

Öte yandan kadetral de süren kazı çalışmalarının, kadetralin tarihi bir anıt olması nedeniyle oldukça yavaş ilerlediği belirtiliyor.

NİCALOUS COPERNICUS?

Copernicus, Polonya’nin kuzeydoğusundaki Torun kentinde doğmuştur. Cracow, Bologna, Padua ve Ferrara üniversitelerinde teoloji, hukuk ve tıp öğrenimi görmüş, eğitimini tamamladıktan sonra Frauenburg Katedrali’ne papaz olarak atanmıştır. Ancak Copernicus öncelikle astronomiye ilgi duymuş; üniversite yıllarında İtalya’nın ünlü astronomlarıyla tanışmış ve onlardan almış olduğu derslerle bu alandaki bilgisini geliştirme olanağı buldu.

Copernicus, Güneş merkezli gök sisteminin kurucusudur; Güneş’in evrenin merkezinde bulunduğunu ve Yer’in bir gezegen gibi, Güneş’in çevresinde dolandığını savunan bu sistemi, 1543 yılında basılan, Gök Kürelerinin Hareketi adlı ünlü kitabında bütün yönleriyle açıklamıştır. Bu yapıt iki ana bölümden oluşur. Birinci bölümde sistemin ana hatları tanıtılmış ve ikinci bölümde ise ayrıntılara inilmiştir. 

1534 yılında, 70 yaşında hayata gözlerini yuman Copernicus’un eserleri, kilise tarafindan da yasaklamıştı.

1113370cookie-checkCopernic’in mezarı aranıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.