TEKEL işçileri için iş bıraktılar

Erdoğan, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK’in aldığı karar doğrultusunda, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla yapılan ”çalışmama hakkını kullanma” eylemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, “Bu eylem haklı bir eylem değil, haksız bir eylemdir, ideolojik bir eylemdir. Bu ideolijik eyleme alet olanlar vardır” diye konuştu.

Baqbakan Erdoğan, ”Dün itibariyle aldığım rakam şu anda 4 bin 500 civarında TEKEL işçisi yatan paralarını çekip kendi ayrıca hesaplarına yatırmak suretiyle oradan faizini nemasını alma imkanını yakaladı. Yine dün itibariyle şu anda kadar 4-C’ye müracaat edenlerin sayısı 450’yi bulmuş durumda” dedi.

Bugünkü eylemde de ülkede hayatı felç edecek olumsuz etkileyecek herhangi bir gelişme yaşanmadığına işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

”Ben aklıselimin hakim olduğunu görüyorum ve TEKEL işçisi kardeşlerime tekrar sesleniyorum: Bu yanlış oyuna, bu tuzağa asla gelmeyin. Biz bugüne kadar nasıl samimiyetle her zaman işçimizin yanında olduysak, bundan sonra da aynı şekilde yanında olacağız. Ama bu tuzaklara ne ülkemizi ne milletimizi kurban edemeyiz. Şu andaki uygulamalar yasal uygulamalar değildir. Ama biz bunlara şu ana kadar tahammül ediyoruz. 4-C ile ilgili süre bittiği andan itibaren de Hükümet olarak yasal uygulama neyse o uygulamayı da o zaman yapmaya başlayacağız.”

”Bugünkü eyleme katılanlarla ilgili bir tavrınız olacak mı” sorusunu da Erdoğan, ”Eğer yasayı çiğneyenler varsa olacak” diye yanıtladı.

”TEKEL işçileri ay sonuna kadar TÜRK-İŞ’in önünden ayrılmazlarsa polis müdahalesi gelebilir mi” şeklindeki soru üzerine, işçilere bu ayın sonuna kadar müdahalede bulunmayı düşünmediklerini belirten Erdoğan, ”Ay sonundan sonra tabii düşünüyoruz. Çünkü bunların hepsi işgaldir, böyle bir şeyi yapma hakları yoktur” dedi.

EYLEM SİYASİ DEĞİL

Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanarak eyleme destek veren çalışanlara da seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tekel işçilerinin 52 gündür yaptığı eşi benzeri görülmemiş eylemle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini ve ”uyuyan devi uyandırdığını” ifade etti.

Bugün Türkiye’nin her yerinde Tekel ateşinin yandığını ifade eden Kumlu, “hükümete sesleniyorum: Bu işi çözün. Tekel işçisinin çeteyle, meteyle ilgisi yok. Tekel işçisinin eylemi siyasi değil, tekel işçisinin eylemi hükümete karşı kampanya değil. Tekel işçisi ekmek mücadelesi veriyor” dedi.

Kumlu, ”Sayın Başbakan, lütfen buraya gelin. Madem ‘sendikacılar dürüst davranmıyor’ diyorsunuz, o zaman tekel işçilerini ziyaret edin ve bir kez de onları dinleme lütfunda bulunun” diye konuştu.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, üç gündür açlık grevi yapan TEKEL işçilerine karanfil dağıttı.

6 BİN İŞÇİ TAZMİNATINI ALDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından verilen bilgiye göre, TEKEL işçilerinden 6 bin 120’si bugün itibarıyla bankalara yatırılan kıdem tazminatlarını çekti.

Ayrıca, 450 işçinin de 4-C kapsamına geçmeyi kabul ettiği bildirildi.

KOMPLOYA DÖNÜŞTÜ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel işçilerinin eylemine ilişkin ”Hak arama mukaddestir, ancak bu hak arama mücadelesi hükümete karşı komploya dönüşmüştür” dedi.

TV 24’te bir programa katılan Maliye Bakanı Şimşek, Tekel işçilerinin Ankara’da yaklaşık 50 gündür sürdürdüğü eylem ve sendikaların bir günlük iş bırakma eylemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eylemlere ilişkin sendikaları eleştiren Şimşek, sendikaların Tekel işçilerinden çok kendi çıkarlarını düşündüğünü, Tekel işçilerinin 4/C’ye geçmesiyle birlikte sendikaların yıllık 4,9 milyon liralık gelir kaybına uğrayacağını bildirdi.
Şimşek, şunları söyledi:

”4/C’li çalışmak için erken başvuran işçiler, 15 Şubat’ta maaş alma hakkı elde edecekler. Böylece, ücret kaybı olmayacak. Ayrıca, ilk başvuran işçilerin aynı ilde görevlendirme imkanı daha çok olacak. Çünkü, aynı ilde kamu kurumların personel ihtiyacı, söz konusu ilde bulunan Tekel işçilerinin sayısına yeterli gelmiyor. Bu nedenle erken başvuruda bulunmak büyük önem taşıyor.”

BAŞKENTTE METRO SEFERLERİNDE AKSAMA

Halkevleri üyesi bir grup, metro sisteminin çalışmasını engelledi. Belediye yetkilileri de bunun üzerine güvenlik güçlerinden yardım istedi.

Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in bir günlük ”çalışmama hakkını kullanma” eylemi kararı uyarınca, Danıştayda çalışan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri iş bırakma eylemi yaptı.

AA ÇALIŞANLARI 1 SAAT İŞ BIRAKTI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Anadolu Ajansı çalışanları, bir saat iş bırakma eylemi yaptı.

AA önünde toplanan çalışanlar adına açıklama yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Tekel işçilerinin 52 gündür yaptıkları eylemi desteklemek ve onlara katkı vermek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

İSTANBUL’DAKİ EYLEM

Saraçhane Meydanı’nda bir araya gelmek üzere Edirnekapı’da toplanan grup, üzerinde ”Güvencesiz, sigortasız, taşeronda 4C ile çalışmamak için yeterli ücret, sendika, sigorta hakkı ve insanca yaşam için haydi birleşik mücadeleye, haydi dayanışmaya” yazılı büyük boy pankart açtı.

Eminönü’ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde toplanan grup da kortej oluşturarak, sloganlar eşliğinde Saraçhane’ye doğru hareket etti.

Grupların yürüyüşü sırasında zaman zaman trafiğin aksadığı görüldü.

Öte yandan, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube üyesi bir grup da TEKEL işçilerine destek amacıyla eylem yaptı.

Aynı gerekçeyle Ümraniye Vergi Dairesi’nde çalışan bazı görevliler de basın açıklaması gerçekleştirdi.

İZMİR’DE OTOBÜSLER AKSADI

Belediye işçilerinin üye oldukları sendikaların eyleme katılması nedeniyle belediye otobüsleri çalışmadı. Sabah saatlerinde otobüs duraklarına gelen vatandaşlar, iş yerlerine ulaşmada güçlük çekti. Birçok vatandaş, ortak taksi tutarak sorunu çözmeye çalışırken, aracı olan bazı vatandaşlar da duraklarda bekleyenleri araçlarına aldı.

Metro ve vapurların eyleme katılmaması nedeniyle Karşıyaka ve Bornova ilçeleriyle Hatay semtinden gelen vatandaşlar ulaşım sıkıntısı çekmedi.

EMEKLİLERDEN AÇLIK GREVİ

Emekli-Sen üyesi bir grup, Tekel işçilerine destek amacıyla açlık grevi başlattı.

Sendika Genel Başkanı Veli Beysülen, Ankara halkının ve etraftaki esnafın eyleme verdiği desteğin her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirtti.

Zonguldak’ta maden işçileri, Kütahya’da bor işçileri, destek için iş bıraktı.

1233100cookie-checkTEKEL işçileri için iş bıraktılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.