Afganistan’da durum: Bıcak sırtı

Guardian, ilk sayfasından duyurduğu haberde katliamın, Afganistan’da bıçak sırtı’ bir durum yarattığı ve gerilimi arttırdığını belirtti. Haberde, Afgan yetkililerin, adı açıklanmayan astsubay rütbesindeki askerin katliamdan önce bir sinir krizi geçirdiği iddialarını reddettiği de aktarıldı.

Guardian’ın görüşlerine yer verdiği Kandahar Valisi Cevad Faysal, “Amerikalılar askerin akıl sağlığının yerinde olmadığını söylerse, bu da çeşitli soruları gündeme getirir. Çünkü akıl sağlığı bozuk olanları Amerikan ordusuna almıyorlar” dedi.

Askerlerin psikolojik değerlendirmesi

Independent da Afganistan’da yaşanan katliamı ele aldığı sayfalarında Amerikan askerlerinin, silah teslim edilmeden önce nasıl bir psikolojik değerlendirmeden geçtiğini inceleyen bir habere yer verdi.

Haberde, askerlerin iki gün boyunca, görme, duyma ve fiziksel yeterliliklerini ölçen testlerden geçirildiği belirtiliyor. Ancak psikolojik durumlarının, “Geçmişte hiç psikolojik destek aldınız mı?” sorusuyla geçiştirildiği söyleniyor.

Bu soruya “hayır” yanıtı veren askerlerin, acemilik eğitimleri boyunca psikolojik anlamda dikkat çekecek bir şey yapmadığı sürece, muharip görevlere gönderildiği kaydediliyor.

Independent, Amerikan askerlerinin akıl sağlığı durumunun 2009’da ordu psikoloğu Nidal Hasan’ın Fort Hood Askeri Üssü’nde 13 kişiyi öldürmesiyle yine tartışma konusu olduğunu da hatırlatıyor.

1335220cookie-checkAfganistan’da durum: Bıcak sırtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.