Türkiye – AB: ‘Sonun başlangıcına yaklaştık’

İngiltere ulusal gazetelerinin ABD dışındaki sayfalarında ise Türkiye ve Musul üzerine yazılar dikkat çekti.

Financial Times’ın köşe yazarı Alex Barker, “Erdoğan’ın tehditleri AB’nin ilk reelpolitik girişimini tehlikeye attı” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB hakkındaki açıklamalarını “Erdoğan, Modern Türkiye’nin Batı’yla ana bağlantılarından birini koparmak istiyor gibi gözüküyor” diye yorumladı.

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Bazı AB diplomatları umutsuzluğa kapıldı, diğerleri ise kaçınılmaz olarak gördükleri sona hazırlanırken AB müzakereleri askıya almak zorunda kalmadan Erdoğan’ın AB ile ilişkilerini kesmesini umuyor.

Diplomatlardan biri ‘Sonun başlangıcına yaklaştık’ dedi. Artık esas soru, zararın nasıl sınırlandırılacağı. Artık AB’nin yumuşak gücü etkisizleşti. Türkiye’ye yönelik otoriterlik uyarılarını Türkiye’de gözardı edildi, daha kötüsü alaya alındı.

Erdoğan ise AB’nin neredeyse her kırmızı çizgisini ihlal etti. Bazı AB diplomatları Türkiye’yi AB ile imzaladığı göçmen anlaşması nedeniyle önemli görürken diğerleri ise Avrupa’nın sınırındaki 80 milyonluk Müslüman bir ülkenin istikrarından endişeli.

Üst düzey bir AB yetkilisi, ‘Yalnızca Suriyeli göçmenler nedeniyle değil, Türkler nedeniyle de endişeleneceğiz’ dedi.

Ekonomi Erdoğan’ın hassas noktası. Ama AB bu konuda bir adım atamayacak ve Erdoğan bunu biliyor. AB’nin göç ve terörizm korkuları Erdoğan’a olan hoşnutsuzluktan çok daha büyük.”

‘Seküler cumhuriyetin son kalelerine saldırı’

Financial Times yazarlarından David Gardner ise gazetenin internet sitesinde “Türkiye’deki baskılar geri dönülmez noktaya ulaştı” başlıklı bir makale yayınladı. Erdoğan’ı “sultanvari lider” olarak tanımlayan Gardner, “Erdoğan’ın temizliği seküler cumhuriyetin son kalelerine saldırıdır” dedi.

HDP’li milletvekilleri ve Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinin tutuklanmasına dikkat çeken Gardner, “Bütün bunların bedeli büyük. HDP’ye oy veren milyonlarca Kürt, silahlı PKK’lıların kucağına geri itiliyor” ifadelerini kullandı. Makale, yazarın liberal bir entelektüelden yaptığı alıntıyla sonlandı:

“Eskiden söyledikleriniz yüzünden tutuklanırdınız ama şimdi söylemedikleriniz yüzünden de tutuklanabilirsiniz”.

2026770cookie-checkTürkiye – AB: ‘Sonun başlangıcına yaklaştık’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.