Yazarımız İsmail Cem Özkan’dan “Tarihi çizgi ile taşımak” karikatür sergisi…

İsmail Cem Özkan’ın “Tarihi Çizgi İle Taşımak” karikatür sergisi 18 Nisan 2019 tarihinde Hangart Galeri Yeldeğirmeni – İstanbul’da seçkin konuklar eşliğinde açıldı.

“Karikatürün bir öyküsü vardır, o öykü olmazsa zaten çizgi ile hiçbir şey anlatılmış olmaz. Sanatın temelinde vardır öykü, öyküsüz sanat olabileceğini düşünemiyorum ama bugün çağdaş diye kabul edilen bir çok eserde öykü bulmakta zorlanıyorum, çünkü bakıp, bir saniye sonra unuttuğum çok şey var. İnsanın zihnine bir şeylerin işlenmesi ve tarihten bazı izleri taşıması ve geliştirmesi gereklidir. Sanat geçmişi, ileriye taşıyandır. Mizah ise geçmişten ders almış, ironi ile birlikte gülünç yanları abartarak işlerken aynı zamanda geçmişin eleştirisini de yapmaktadır. Mizah ders alın geçmişinizden, yoksa gelecek güzel günler hep hayal olarak kalır, bugünden geleceğe adım atıyorsak eğer ders al geçmişinden, hataları tekrarlama, yoksa gülünç olursun demektedir.

Mizah günümüzde iktidarlar tarafından ne yazık ki ezildi, mizahçıların yapması gerekeni normalmiş gibi kendileri yapıyor ve mizahi olana artık kimse gülmüyor, çünkü sistem mizahı doğallaştırarak sıradanlaştırdı. Mizaha cinsiyetçi bakışı hakim kıldılar, bu sayede toplum içinde sınıf ayrımını ortadan kaldıran ve çelişkilerin temeli olan sınıf ayrılı sanki yokmuş gibi algılanarak cinsiyetçi ayrım üzerinden kadını aşağılayan ve kadın cinayetlerini bilerek ya da bilmeyerek destekleyen bir açıya doğru eğildi. Topumlar sınıflardan oluşur, bireyler ise cinsiyetlerden bireyselleşme ile cinsi tercih öne çıkarılarak kapitalimiz yok edecek işçi sınıfı ve onun kültürünü yok sayma ya da görünmez kılma işlemine ne yazık ki para karşılığında profesyonel bakış açısı içinde mizah yaptığını sanan çizer ve yazarlarda katılmıştır. Elbette mizah içinde cinsiyet yönden eleştirilerde olacaktır ama bunu baskın ve sürekli tekrar yapar hale gelince işin suyu artık yoktur, istismara yönelmiştir…

Bir kişi karikatür çizmesi için önce okumalıdır, okumayan insanın gece rüyasında gördüğünü mizah diye insanlara anlatması zordur. Mizah birikimidir ve mizahçı birikimini okuyarak ve yaşayarak geliştirirken sürekli çalışarak kendisini ve dilini de geliştirir…

Sınıf çelişkisini yok sayan ve onu görmez kılanların hakim olduğu yerde tarihi çizgi ile taşımak bile başlı başına ana bir isyanın öteki adıdır…” diye kısaca serginin amacını ve içeriği konusunda çizer bilgi verdi.

Karikatür sergisi geçmiş zamanlarda çizilmiş bugüne taşınan çizgilerden oluşmaktadır…

Serginin açılışına katılan tiyatro sanatçısı oyuncu / yönetmen Mehmet Esatoğlu geçmişin sanat insanlarının yaşamında yer alan mizahi mizahı bir üslup ile konuklara aktardı. Gün Zileli kendi birikimini ve yazdığı kitapların gölgesinde hem okuyucusu hem de dostları ile mizahın yaşamın ayrılmaz parçasını vurguladı. Yayıncıların, siyaset adamlarının ve kitle örgütlerinin temsilcileri ile sergi başka sergilerinde habercisi oldu.

Halkevleri eş genel başkanı Nuri Günay sergi ile izlenimlerini paylaşırken, toplumsal direnişin içinde mizahın önemini vurguladı.

Sıcak bir atmosferde geçen serginin açılışı sonrası Yazar Gün Zileli kitaplarını imzaladı ve pasajlar okuyarak gün biterken tarihe küçük bir bot düşüldüğünü de belirtti.

Hepimizin yaşamı küçük notlar düşmek değimlidir tarihe… Bazıları dikkate alınacak bazıları yok sayılacak ama bugün belki bir nokta olarak hayatımızın zaman diliminde yerini almaya devam edecek…

Karikatür sergisi en az bir ay açık kalacak gelen ilgiye göre sergi uzatılabilecektir… Sergiden bir karikatür alıp duvarına asmak isteyenler galeri sahibi ile iletişime geçmesi yeterli, çünkü bir simide göre hesaplanan günümüzün tüketim alışkanlıkları içinde sanatta orta gelirli olanlara ve düşük gelirli olanların da yararlanabileceği bir alan olmak zorundadır… Sanat sadece parası olanların yararlanacağı bir şey olmaktan çıkarılmalı ve halkın içinde halka birlikte yaşayan duvar şiiri olmalıdır… Galerilerin içinden sokağa taşan çizgiler bir gün güzel günleri de taşıyacak diye umut ediyoruz…

Kahkahalarınızı beyninizin içinde atın, sokağa taşsın gülüşleriniz…

Karikatür Sergisi

Tarihi Çizgi İle Taşımak / İsmail Cem Özkan

18 Nisan 2019 Perşembe 17.00

Yeldeğirmeni / Hangart Galeri

2291140cookie-checkYazarımız İsmail Cem Özkan’dan “Tarihi çizgi ile taşımak” karikatür sergisi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.