Kaş ve Demre’de otoyol yıkımına isyan var!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın batı sahillerinde yapılması planlan ‘Finike-Demre-Kaş-Kalkan Bölünmüş Yol Projesi’ için Kaş ve Demre’de ÇED Toplantıları düzenlendi. Hem Kaş’ta hem de Demre’de halkın tepkili olduğu projeye eski Bakan Ertuğrul Günay da itiraz etti…

Kaş Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi’nde gerçekleşen toplantıya katılan yöre halkı ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle turizmciler, tarım alanları, doğal ve arkeolojik sitlerden geçen projenin Kaş-Kalkan arasındaki kesimine ilişkin itiraz, görüş ve taleplerini yetkililere iletti. Demre’deki ÇED toplantısı ise Belediye Konferans Salonunda yapıldı. Kaş-Kalkan arasında mevcut yola paralel şekilde yapılması planlanan 28 kilometrelik yeni bölünmüş yol projesine ilişkin düzenlenen ÇED toplantısının ardından Kaş Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, Finike kısmının projeden çıkarıldığı için ÇED bütünlüğünün bozulduğuna dikkat çekilerek, “Projenin hiç değiştirilmeden halkın önüne tekrar getirilmiş olması, bu coğrafyaya vereceği yıkımın dikkate alınmadığını gösterse de, insanın yaşam değerleri ve diğer tüm canlıların yaşam hakları için kaygı duyan bizler, bu otoyola karşı duruşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

Kaş’taki ÇED toplantısına her kesimden vatandaşın yoğun katılım göstermesi dikkat çekerken, Kaş-Kalkan arasındaki mevcut yola paralel olarak inşa edilmesi planlanan yeni bölünmüş yolun yaratacağı yıkıma karşı tepkiler ise döviz ve pankartlara yansıdı.

HALKA RAĞMEN HALK İÇİN OTOYOL PROJESİ ISRARINA TEPKİ

Daha keyifli seyir ve sürüş konforunun yanı sıra devletin sağladığı hizmetlere bölge halkının daha kolay ulaşımının sağlanması amacıyla projelendirildiği belirtilen 4 şeritli yeni otoyol projesinin aynı zamanda turizme de olumlu katkı sağlayacağı savunuluyor. Ancak turizmcisinden çiftçisine, Kaş’ta yaşayan yerel halkın çoğunluğu bu yönde düşünmüyor. Bu konudaki görüş ve itirazlarını da bugün düzenlenen ÇED toplantısında yetkililere ilettiler.

ÇİFTÇİSİ DE TURİZMCİSİ DE YIKIM YARATACAK YOLA KARŞI TEPKİLİ

ÇED toplantısının ardından Kaş Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Yolun Finike kısmı ÇED toplantı tarihinden önce iptal edilmesine karşın bu toplantı gerçekleştirildi. Oysa ÇED’in bütünlüğü bozulmuş olduğundan yol projesinin tümden değişmesi gerekmektedir. Mevzuata aykırı olsa da gerçekleştirilen toplantıda kalabalık bir katılım sağlandı. Çiftçisinden turizmcisine, Kaş’ta yaşayan yurttaşların çoğu, Kaş’ın doğasını, olağanüstü peyzajını, tarım ve sit alanlarını telafisi imkânsız bir şekilde tahrip edecek olan bu otoyolu istemediklerini dile getirdiler.

MAHKEMENİN İPTAL ETTİĞİ PROJEDE ISRAR EDİLMESİ KAYGI YARATTI

Kaş Çevre Platformu, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ve yurttaşlarla birlikte 2017’den beri hukuksal olarak da mücadele verdiğimiz otoyola karşı çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve yine kazanacağız! Çünkü haklıyız! Yargı sürecinde düzenlenen bilirkişi raporları ve mahkeme kararları da bizim ne denli haklı olduğumuzu göstermiş ve ÇED yapılmasını kesin olarak zorunlu kılmıştır. Projenin hiç değiştirilmeden halkın önüne tekrar getirilmiş olması, bu coğrafyaya vereceği yıkımın dikkate alınmadığını gösterse de, insanın yaşam değerleri ve diğer tüm canlıların yaşam hakları için kaygı duyan bizler, bu otoyola karşı duruşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz! Çünkü sürdürebilir nitelikteki turizmi ve dolayısıyla ekonomisi deniz, doğa ve tarihe dayalı olan beldemiz, bu proje gerçekleştirilirse, bugüne kadar korunabilmiş tüm özgün dokusunu, karakterini kaybedecek.”

TARIM ARAZİLERİ, KORUNAN ALANLAR, ZEYTİNLİKLER ZARAR GÖRECEK

Köylerin, tarım arazilerinin, otlaklıkların, yanı sıra zeytin ve badem bahçelerinin üzerinden geçmesi planlanan otoyol projesinin yerel halkın temel üretim faaliyetleri ile geçim kaynaklarını olumsuz etkileyeceği görüşüne yer verilen platform açıklamasında, “Aynı zamanda yaşam ortamlarımızı olumsuz yönde etkileyeceği için vazgeçmeyeceğiz!  Verimli toprak kaybının çok fazla olacağı, doğal dokuyu, endemik türlerin de yer aldığı zengin bitki çeşitliliğini, ormanlarımızı, nesli tehlikede olan yaban hayvanları başta olmak üzere tüm canlıların habitatlarını tahrip edeceği için vazgeçmeyeceğiz! Koruma kapsamındaki doğal ve arkeolojik sitlerimize zarar vereceği, benzeri olmayan güzellikteki siluetini tamamen bozacağı ve tüm bu değerleriyle öne çıkan Kaş’ın sürdürebilir nitelikteki turizmini yok edeceği için vazgeçmeyeceğiz! Çünkü Kaş, Akdeniz kıyılarında bugüne kadar bu varlıklarıyla korunabilmiş son yerlerden biridir. Başka Kaş yoktur!” denildi.

ESKİ BAKAN GÜNAY DA ÇED TOPLANTISINDA İTİRAZLARINI DİLE GETİRDİ

Otoyol projesi ile ilgili Demre’de yapılan ÇED toplantısında da vatandaşlar itiraz, görüş ve önerilerini dile getirdiler. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akın’ın başkanlık ettiği toplantıya, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılarak görüşlerini aktarması dikkat çekti. Yaşamını Demre’de sürdüren Eski Bakan Günay, toplantı öncesinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Batı Antalya’nın eşsiz tarih ve doğasını tahrip eden bir proje, bölgeye hiçbir açıdan yarar getirmez” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI DA PROJEYİ ELEŞTİRDİ

Otoyolla ilgili Demre’deki ÇED toplantısında görüşlerini dile getiren bir başka isim de Demre’nin eski Belediye Başkanı AKP’li Süleyman Topçu oldu. Otoyol projesinin Köşkerler mahallesinden geçecek kesimindeki uygulamanın zor olduğuna değinen Topçu, projeye ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

‘BEN SU KUYUSU KAZAMIYORUM, KARAYOLLARI YOL GEÇİRİYOR’

Toplantıya Demre’nin Kapaklı köyü sınırlarındaki Hoyran Mahallesinden katılan Ali Boyalı adlı vatandaş ise mahallenin tamamının sit alanı olduğunu ve yol projesinin de sit alanından geçtiğine işaret ederek, “Hoyran’a su geldi. Ben su kuyusu kazamıyorum, Karayolları gelip tam sit alanında projeyi geçiriyor” ifadelerini kullandı.

KAŞ HALKI NEDEN BÖLÜNMÜŞ YOL İSTEMİYOR?

Otoyol projesiyle ilgili ÇED Raporu’nda yapılan incelemenin ardından konuyla ilgili itiraz, görüş ve önerilerini kamuoyu ile de paylaşan Kaşlı yaşam savunucularının değerlendirmesinde öne çıkan başlıklar ise şöyle sıralanıyor:

TURİZM UĞRUNA TURİZMİN KAYNAKLARI YOK EDİLECEK

-ÇED Dosyasında yolun turizme, ekonomiye katkı sağlayacağı iddia edilmektedir. Oysa sürdürebilir nitelikteki turizmi, dolayısıyla ekonomisi deniz, doğa ve tarihe dayalı olan Kaş, otobanın yaratacağı ciddi boyuttaki doğa ve peyzaj tahribatı, tarım ve sit alanlarının kaybıyla nasıl bir kazanım elde edecektir?

28 KM’LİK YOLUN MALİYETİ BELEDİYE BÜTÇESİNİN 10 KATI

-Finike-Demre-Kaş-Kalkan (Finike kısmı iptal edilmiştir) güzergâhını içeren bölünmüş yolun maliyeti, 2.165.698.077 TL’dir. Ancak bilirkişiler maliyetin 4-5 milyara, inşaat süresinin ise 4-5 yıla çıkacağını öngörmektedir. Kaş Belediyesi bütçesinin 10 katı olan bu çaptaki bir yatırım, sürdürebilir turizm, sosyal, kültürel ve tarımsal gelişim gibi projelere aktarılsa, Kaş’ın ekonomisi ve özellikle turizmden dolaylı-dolaysız pay alan Kaş halkının refah seviyesi çok daha yüksek seviyelere çıkmayacak mıdır?

MEVCUT YOLDAN SAATTE YAKLAŞIK 100 ARAÇ GEÇİYOR

-KGM raporuna göre, 2016 yılı ortalama günlük trafik 2360 taşıt olarak hesaplanmıştır. Yıllık %5 artışla 2021 yılına uyarlandığında ise 3262 araç sayısına ulaşılmaktadır. Görüldüğü gibi, 1 saatte geçen yıllık ortalama taşıt sayısı 100’ün altındadır. Kış aylarında ise bu sayı yarıya, hatta hayli altına düşmektedir. Yoğunluk, turizm nedeniyle daha çok yaz aylarındadır. Özellikle 1. Derece Doğal Sit alanı içinde olan Kaputaş Plajına tesis kurulması sonucu, ziyaretçi doğal olarak gün boyu burada kalmayı tercih etmekte, ancak bu uzun süreli kalışların yol açtığı park sorunu zaman zaman tıkanıklığa yol açmaktadır. Süreyi 3-5 dakika daha kısaltmak ve hız yapmak uğruna bu projeye gerçekten ne kadar ihtiyaç vardır?

KAPUTAŞ KANYONUNUN VİYADÜKLE GEÇİLMESİ YASALARA AYKIRI

-Güzergâhın 2,82 km’si, 1. Derece Doğal Sit olan “Kalkan Güney Yamaçları” içinden de geçecektir. Kaputaş Kanyonu’nun ise viyadükle aşılması planlanmıştır. Bu, koruma yasasına tamamen aykırı bir durumdur. Nitekim mahkeme bu yönde karar almasına ve gerekçesini detaylı bir şekilde belirtmesine karşın karayolları bunu da dikkate almamış ve itiraz etmiştir.

DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI TAHRİP OLACAK

-Doğal ve arkeolojik sit alanları, bölgeye yayılmış tescilli-tescilsiz Likya tipi kaya mezarları, lahitler, sarnıç, kuyu ve işlik gibi çeşitli yapı kalıntıları gibi birçok tarihi eser de bu inşaat faaliyetlerinden kaçınılmaz olarak etkilenecek ya da doğrudan tahrip olacaktır. Onlarca antik kentine, doğal koruma alanlarına, özel çevre bölgelerine, milli parklarına, dağ köylerine ve koylara eşsiz manzaralar eşliğinde erişen mevcut yolları, ikinci bir Akdeniz Sahil Yolu’na yegâne alternatiftir ve öyle kalmalıdır.”

2528510cookie-checkKaş ve Demre’de otoyol yıkımına isyan var!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.