Uyuşturucu ve ABD’nin Afganistan’da yeni kuklası: Taliban

Dostlar bu hafta toplumda hepimizin elini başına koyarak düşürmesi gereken acı bir olay yaşandı. Sosyal medyadaki duyurulara göre; 13 yaşındaki Mehmet Altun evlerinin önündeki parkta oynarken “daha güçlü olursun” diye kendisine verilen iki uyuşturucu hapı almasından kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi.

Bütün toplumları kemiren uyuşturucuya karşı herkesin mücadele etmesi ve duyarlı olması gerekiyor. Bournemouth’ta yaşayan Kayserili Altun ailesi de “Biz oğlumuzu uyuşturucudan yitirdik. Başka çocuklar ölmesin!” dileğinde bulunmuş. Bu konuda ailelerin yanı sıra STK, yerel ve merkezi yönetime ciddi görevler düşüyor. Uyuşturucuyla mücadele ancak ve ancak topyekün olursa başarıya ulaşır. Sokakta gördüğünüz bir satıcıyı polise bildirmek belki de bir yaşamı kurtaracağını unutmayınız.

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) ve çatısındaki cemevleri acılı günlerinde ailenin yanında bulunmak ve sokakların güvenli olması için geçen cumartesi (28 Ağustos) Bournemouth Pier’de saat 12’de düzenlediği yürüyüşe salgına rağmen bini aşkın katılım oldu. BAF’ın bu toplumsal refleksini kutluyor diğer kurum ve kuruluşlarının da yetkilileri harekete geçirmek için baskı uygulamalarını diliyorum. “Herkesin ‘Uyuşturucuya karşı ne yapıyorum?’ sorusunu kendisine sorması gerekiyor” diye düşünüyorum.

***

“Uyuşturucunun kökünü nasıl kurutabiliriz” denilince akla ilk Afganistan geliyor. Dünyada afyon üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı Afganistan’da yapılıyor. Ülkede afyon yetiştirmek yasak ancak son beş yıl içinde sanayi üretiminin olmadığı ülkenin lokomatif bir sektörü haline gelmiş konumda. Geçen hafta ülke yönetimini tamamen ele geçiren Taliban bu trafiğini yıllardır yönetiyor ve kazanç elde ediyor.

BBC’ye göre; Afganistan’dan İran’a, oradan da Türkiye’ye kaçakcıların ya da hayvanların sırtında kaçırılan uyuturucunun Avrupa güzergahından İngiltere’ye ulaşması ise 18 ayı sürüyor. İran’dan eroin yüklü bir şekilde salınan bir hayvan, devamlı izlediği güzergâh üzerinden, insan eşlik etmeksizin Türkiye’deki hedefine ulaşabiliyor.

BBC’ye konuşan eski bir uyuşturucu müptelası Leslie Chandler de, 13 yaşında uyuşturucu kullanmaya başladığını belirterek uyuşturucu tedavisi gördüğü 57 yaşına kadar pek çok kez ölümlerden döndüğü, uyuşturucu ilintili pek çok kaza geçirdiği, intihar girişimlerinde bulunduğu, hapisane ve hastanelerin psikiyatr bölümlerinde uzun süre yattığı ve kısaca hayatının mahvolduğunu anlatıyor.

***

Afganistan’ı 20 yıl boyunca işgal eden ABD ve Avrupalı müttefiklerinin dünyanın en iyi istihbaratı, uzay ve drone teknolojilerine rağmen “düşman” gördükleri Taliban’ın uyuşturucu ekonomisine ve sanayileşmiş ülke üretimi silahları edinmesini neden engel ol(a)madığı da tam bir doktora tezi. Üstelik işgal altındaki Afganistan’da 2017 yılı afyon rekoltesi de rekor kırmış…

Günümüzde ABD’nin Afganistan yönetimi ve kukla hükümete sattığı trilyonlar dolar silahı Taliban’a bırakarak 31 Ağustos’a kadar tamamen çekilmesi basında tartışılıyor. ABD’nin değerli madenleri ve “Asya’nın çatısı” denilebilecek stratejik konumuyla bu ülkeyi Çin’in ya da Rusya’nın kucağına bırakmasını kimse beklemiyor. İşin özeti Afganistan’da sadece kukla değişimi yaşanıyor. Eski kukla hükümet yolsuzluk, rüşvet, soygun ve kaçakçılığın yanı sıra savaş yeteneğinden yoksun olması ABD’ye pahalıya patlıyordu. ABD şimdi “düşmanı”yla anlaşarak daha az masrafla yeni kuklayı kumanda etmeye hazırlanıyor.

Afganistan’ın feodaliteden kurtularak gerçek bağımsız ve çoğulcu bir demokrasiye ulaşması uyuşturucunun kökünü de kurutacaktır. Bu da 21’inci yüzyılın ütopyası…

2545190cookie-checkUyuşturucu ve ABD’nin Afganistan’da yeni kuklası: Taliban
Önceki haberCaretta caretta ölümleri bağlantılı iki otele soruşturma
Sonraki haberABD’nin Kabil’deki İHA saldırısında 6’sı çocuk 10 sivil hayatını kaybetti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.