DSÖ’den korkutan yeni varyant ‘Omikron’ uyarısı

En son tespit edilen ve şu ana kadar görülen en çok mutasyona uğramış varyant olan Güney Afrika kökenli Omikron endişe yaratmaya başladı. Peki, Güney Afrika varyantı hakkında neler biliniyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönetimi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde görülen ve Kovid-19’un B.1.1.529 varyantı olarak isimlendirilen yeni varyantı ile ilgili toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda varyantın adı “Omikron” olarak belirlendi; varyanta dair ilk verilerin yeniden enfekte etme riskinin daha fazla olduğunu gösterdiği bilgisi paylaşıldı.

DSÖ’ye bağlı Koronovirüs (SARS-Cov-2) Evrimi Teknik Danışma Grubu (TAG-VE), yeni varyantı değerlendirmek üzere bugün toplandı.

DSÖ’nün toplantı sonrası yaptığı açıklamaya göre; B.1.1.529 varyantının ilk olarak 24 Kasım 2021’de Güney Afrika’dan DSÖ’ye rapor edildi. Son haftalarda Güney Afrika’daki enfeksiyonların B.1.1.529 varyantının saptanmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde keskin bir şekilde arttığı, bilinen ilk doğrulanmış B.1.1.529 enfeksiyonunun ise 9 Kasım 2021’de toplanan bir örnekte tespite edildiği belirtildi.

YENİDEN ENFEKTE RİSKİ DİĞER VARYANTLARA GÖRE FAZLA OLABİLİR

Açıklamada varyantın çok sayıda mutasyona sahip olduğu ve ön kanıtların diğer varyantlara kıyasla bu varyantta yeniden enfeksiyon riskinin arttığını gösterdiği belirtildi.

MEVCUT PCR TESTİ VARYANT TESPİTİ İÇİN YETERLİ

Mevcut PCR testinin bu varyantı algılamak için yeterli örneği elde ettiği ve bu test yönteminin kullanılmaya devam edileceği bildirildi.

Bu varyantın vakalarının sayısının Güney Afrika’daki hemen hemen tüm illerde arttığının gözlendiği belirtilen açıklamada; varyantın enfeksiyondaki önceki dalgalanmalardan daha hızlı oranlarda tespit edildiği ve daha fazla yayılma avantajına sahip olabileceğini düşündürdüği vurgulandı.

VARYANTIN ADI “OMİKRON” OLARAK BELİRLENDİ

DSÖ, B.1.1.529 varyantının adını Omikron olarak belirledi. (Yunan alfabesinin 15. harfi.)

OMİKRON, “ENDİŞE KAYNAĞI VARYANT – VOC” OLARAK SINIFLANDIRILDI

DSÖ, varyantları “şüpheli varyantlar”, “ilgi varyantları” (VOI ve VOM), “endişe kaynağı varyantlar” (VOC) olarak tasnifliyor.

Endişe kaynağı varyant denilmesi için, çoğunlukla varyantın yayılımının artacağı ve epidemiyoljik durumu etkileyeceğine dair net kanıtlar aranıyor. VOC sınıflandırması, spike proteininde bağlanmayı dikkate değer düzeyde arttırıcı mutasyonlar görüldüğünde kullanılıyor.

DSÖ, Mu ve Lambda varyantlarını “şüpheli-ilgi”, Beta ve Gama varyantlarını “endişe kaynağı” varyant olarak sınıflandırmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika’daki sonuçlardan yaptığı çıkarsama ile yeni varyantı (B.1.1.529-Omicron) “endişe kaynağı varyant” (VOC) olarak sınıflandırdı.

ÜLKELERE ÇAĞRI

DSÖ, üye ülkelerden varyantın tespiti ve mücadele için şunları yapmalarını istedi:

  • SARS-CoV-2 varyantlarını daha iyi anlamak için gözetim ve sınıflandırma çabalarının geliştirilmesi
  • Tam genom dizilerini ve ilişkili meta verileri GISAID gibi halka açık bir veritabanına gönderilmesi
  • Varyant ile ilişkili ilk vaka ve vaka kümelerinin DSÖ’ye bildirilmesi
  • Olanakların mevcut olduğu yerlerde ve uluslararası toplumla koordineli olarak, varyantın COVID-19 epidemiyolojisi, şiddeti, halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkinliği, tanı yöntemleri, bağışıklık tepkileri, antikor üzerindeki potansiyel etkilerinin anlaşılmasını geliştirmek için saha araştırmaları ve laboratuvar değerlendirmeleri yapılması
  • Maske, hijyen, fiziksel mesafe, havalandırma, aşı gibi kanıtlanmış önlemlerin yaygınlaştırılması
2567350cookie-checkDSÖ’den korkutan yeni varyant ‘Omikron’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.