Çalışanları BBC Türkçe Servisi’ni anlattı

1932 yılında “İmparatorluk Servisi” adıyla kurulan BBC, İngilizce dışındaki yayınlarına 1939 yılında başladı. BBC dünya servisinin kurulduğu o yıllardaki hedef, “faşizme karşı demokratik değerlere” sahip çıkmaktı. Türkçe servisi ise yayınlarına 20 Kasım 1939 tarihinde başladı.

70 yıllık tarihi boyunca BBC Türkçe Servisi, Bülent Ecevit’ten Zeki Müren’e kadar çok sayıda önemli kişiyi ağırladı, ayrıca bu süre boyunca meydana gelen Süveyş krizinden, Körfez savaşlarına, Irak ve Afganistan savaşlarından 11 Eylül saldırılarına kadar birçok olayı dinleyicilerine aktardı.

BU KEZ ONLAR DEMEÇ VERDİ

70. yılını kutlayan BBC Türkçe servisi, radyo, internet ve televizyon için hazırladığı program ve haberlerle dünya ve Türkiye gündeminin önemli olaylarını, Türkiye başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Türkçe bilen dinleyicilere ve izleyicilere aktarmayı sürdürüyor.

BBC dünya servisinin bulunduğu ve yayınların yapıldığı Londra’nın merkezindeki tarihi Bush House binasında, Türkçe Servisi çalışanları duygu ve düşüncelerini şöyle açıkladılar:


– Murat Nişancıoğlu (Türkçe servisinin Müdür Yardımcısı ve editörü):
1992’den bu yana BBC Türkçe servisinde çalışıyorum. Servis için 9 ay boyunca Brüksel’de kaldım ve Türkiye’nin AB üyelik sürecinin başlamasını izlediğim dönem, bana önemli bir deneyim kazandırdı.

70 yaşında olan BBC Türkçe’nin bundan sonra da yaşamını günümüzün koşullarına uygun şekilde sürdürebilmesi önemli… Kısa dalga radyoyla başlayan BBC Türkçe servisi serüveni, daha sonra FM radyoculuğu ve ardından da dijital ortama geçti. Artık sadece radyo olarak değil, internet ve televizyonla da çalışmaya devam edilmesi gerekiyor.


– Kumru Başer (BBC Türkçe servisinin en kıdemlilerinden):
22 yıldır bu serviste çalışıyorum. “Gerçek gazeteci olmayı” BBC Türkçe’de öğrendim.

Serviste eski çalışanlar olarak, yeni gelenlere servisi “zevkli bir okul gibi” hazırlamaya çalışıyoruz. BBC Türkçe servisi bir gelenektir. 70 yıllık deneyimimiz bunu gösteriyor aslında…

İnternet, radyo yayınlarının zaman konusundaki sınırını ortadan kaldırdı. Bazı konular istenilen derinlikte radyo yayınlarına yansıtılamıyor ancak şimdi internetle daha geniş bir alana sahip olundu…

– Güney Yıldız (BBC Türkçe servisinin en genç çalışanı): Servisin 70 yıldır Türkiye’deki gazeteciler için bir eğitim yeri olmuş. Bu 70 yılın sonunda, bu eğitimi alan son kişilerden biri olmak, BBC’nin habercilik etiğine ve anlatım tekniğine aşina olmak, iyi ve heyecan verici bir deneyim…

BBC’nin bir haberi en önce değil ama verdiği zaman doğru vermek gibi bir yükümlülüğü var. Hata yapmamak için haberler titiz bir editoryal süreçten geçiyor.

AÇIK GAZETE: BBC Türkçe servisindeki meslektaşlarımızı kutlar başarılarının devamını dileriz…

827230cookie-checkÇalışanları BBC Türkçe Servisi’ni anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.