1 Mayıs’ta kemer sıkma protestosu

Özellikle kamu alanındaki saldırılar, özelleştirmeler ve emeklilik haklarına yapılan saldırılar protesto edilirken, mücadeleci sendikacılar, daha örgütlü olmaya ve daha güçlü karşı koyma çağrıları yaptı. İngiltere’de başta Londra olmak üzere Oxford, Birmingham, Manchester, Leeds gibi büyük şehirlerde kitlesel gösteriler yapıldı.

Londra1 Mayıs kutlaması, her yıl olduğu gibi Marks Hatıratı Kütüphanesi önünde başladı. Londra 1 Mayıs kutlamaları için Marks Hatıratı Kütüphanesi’ne açılan Clarkenwell Green Meydanı’nı dolduran emekçiler, yürüyüşten önce, Londra’nın emek tarihine ışık tutan kütüphane içindeki sergiyi gezme fırsatı da buldular.

Meydanı pankartları, flamaları, bayrakları ve dövizleri ile dolduran yerli ve göçmen emekçiler taleplerini toplanma anından itibaren dile getirmeye başladılar. Marşlar ve sloganlarla başlayan kutlamalara sendikaların bandoları da coşku ve renk kattı.

Grevdeki işçiler renklendirdi

Kamu ve Ticari Sektör Sendikası PCS’e üye Ulusal Sanat Galerisi çalışanları, 1 Mayıs’ı grevle karşıladılar. Galerinin özelleştirilmeye açılmasına karşılık ilk grevlerini 3 Şubat’ta gerçekleştiren galeri çalışanları yaptıkları 23 günlük greve rağmen taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle 1 Mayıs’ta yeniden greve çıktılar. Bin tane ayçiçeği resmi dağıtan galeri çalışanları, 1 Mayıs’ın en renkli görüntülerini oluşturdular.

UNITE sendikasına üye Bromley Belediyesi çalışanları, GMB sendikasında örgütlü Barking ve Dagenham Belediye temizlik işçileri, UNISON sendikasına üye Barnet Belediyesi’nin hemen hemen tüm çalışanları tassarruf tedbirleri nedeni ile yapılan kesintiler ve işten çıkartmaları durdurmak için 1 Mayıs’ı grevle karşılayarak yürüyüşe katıldılar.
İngiltere’de 1 Mayıs resmi tatil olmamasına rağmen Londra’da yaklaşık 10 bin kişi katılarak taleplerini haykırdı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Londra’da Türk ve Kürt emekçileri 1 Mayıs’a kitlesel bir şekilde katıldı. Bir çok Türkiyeli grubun tersine, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) kortejinin kalabalıklığı, coşkusu ve İngiltere’deki sorunlara ilişkin sadece İngilizce slogan atması dikkat çekti. HDP Britanya Koordinasyonu da kendi pankartıyla katıldı.

Londra 1 mayıs kutlamalarına ev sahipliği yapan,Trafalgar Meydanı’na kesintileri, özelleştirmeyi ve ırkçılğı protesto eden sloganlarla giren kortej, meydanın yanıbaşında bulunan Ulusal Sanat Galerisi’nin yönetimini, özelleştirme girişimini ve sendika temsilcisinin işten atmasını protesto ettiler.

“İşçi sınıfı iktidarını kurmalıyız”

Birlik, mücadele ve dayanışma talepleri ile Trafalgar Meydanını dolduran yerli ve göçmen emekçilere hitaben, TUC Genel Sekreter Yardımcısı Paul Nowak, PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka, RMT Genel Sekreteri Yardımcısı Steve Hedley, FBU Genel Sekreteri Matt Wrack, GMB Başkanı Mary Turner ve işten atılan Ulusal Sanat Galerisi işyeri temsilcisi

Candy Udwin konuşma yaptı

İtfaiye İşçileri Sendikası FBU Genel Sekreteri Matt Wrack yaptığı konuşmada, 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimde, kim iktidar olursa olsun kesinti, özelleştirme ve işçi sınıfına saldırı politikalarından vazgeçmeyeceklerini, hepsinin temsil ettikleri bir zenginler sınıfı olduğunu ve buna karşı örgütlenip işçi sınıfı iktidarını kurmak gerektiğini belirtti. Matt Wrack, Türkiye işçi sınıfının mücadelesini de selamlayarak, hükümetin Taksim’deki uygulamalarını da kınadı.

1 Mayıs alanında yapılan konuşmaların ardından, kutlamalar grevdeki Ulusal Galeri çalışanlarına destek vermek için galeri önünde devam ettirildi.

854330cookie-check1 Mayıs’ta kemer sıkma protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.