11 Eylül davasına eleştiri

İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, halen Guantanamo üssünde tutulan zanlıların adil bir şekilde yargılanacağı sözü vermişti.

Ancak terörle suçlanan kişileri temsil eden Anayasal Haklar Merkezi, askeri mahkemeleri “ahlaken kınanmayı hak eden bir sistem” olarak nitelendirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch da kimsenin, işkenceyle elde edilmiş kanıtlarla ölüm cezasına çarptırılmaması gerektiğini söyledi.

Amerikan Savunma Bakanlığı dün halen Guantanamo Üssü’nde bulunan altı kişiyi 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlayarak mahkemeye sevk etmişti.

Zanlılar arasında El Kaide’nin eski harekat sorumlusu olduğu belirtilen ve kendisini 11 Eylül saldırılarının beyni olarak tanımlayan Halid Şeyh Muhammed de var.

Ancak Muhammed’in bu itirafının mahkemede kullanılmasının sorun yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Zira ifadenin su işkencesi diye tanımlanan ve CIA’in de zaman zaman kullandığını itiraf ettiği bir yöntemle alınmış olabileceği iddiaları var.

Bu yöntemde sırt üstü yatırılan kişi, bezle örtülü yüzüne su dökülerek boğulma noktasına getiriliyor.

Zanlılara yöneltilen suçlamalar savaş kurallarını ihlal edecek şekilde cinayet, sivillere saldırı, mülke zarar ve terörizm.

Zanlıların suçlu bulunmaları durumunda ölüm cezasına çarptırılabilecekleri belirtiliyor.

Küba’daki Guantanamo Üssü 2002 yılının Ocak ayında faaliyete geçmişti. Burada tutulanların yüzlercesi serbest bırakıldı.

ABD geriye kalan 275 kişiden 80’ini yargılamayı hedefliyor.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, yargılanacak tanıklara sanıklara aralarında temyiz ve kendi tanıklarını çağırmanın da bulunduğu bir dizi temel hukuki hakkın tanınacağını dile getirdi.

Guantanamo tutsaklarının askeri mahkemelerce yargılanmasının önünü açan yasa Amerikan Kongresi’nden 2006 yılında geçmişti.

Yasanın amacı ABD vatandaşı olmayanları da bu mahkemelerde yargılayabilmekti.

Ancak Amerika’daki sivil mahkemelerde yargılanmalarına engel olunduğunu savunan iki Guantanamo tutsağı yasa aleyhinde dava açtı. (BBC)

FOTOĞRAF: El Kaide liderlerinden diye tanıtılan Halid Şeyh Muhammed de suçlananlar arasında.

1166630cookie-check11 Eylül davasına eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.