1392 avukattan TBB ve Yargıtay’a Can Atalay çağrısı: Derhal tahliye

1392 avukat, Can Atalay için Yargıtay’ın bir an önce karar vermesini ve hukuka uyularak serbest bırakılmasını istedi. Avukatlar, TBB ve baroların da girişimde bulunmasını talep etti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve çok sayıda baro üyesi 1392 avukat, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili ve Gezi davası tutuklusu Can Atalay’ın tahliye edilmesi talebiyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Can Atalay’ın sürmekte olan tutukluluğu hakkında görevli yargı mercii sıfatıyla Yargıtay Ceza Dairesinden “Acilen bir karar vermesi” talep edildi.

Anayasa Mahkemesinin kararlarına atıf yapılan açıklamada, “Anayasa’nın emredici hükmü uyarınca kararları bütün yargı organları için de bağlayıcı ve uyulması zorunlu olan Anayasa Mahkemesinin aynı konuda verdiği birçok kararında belirttiği gibi, Meclisin kararı olmadıkça bir milletvekilinin ağır cezalık suçüstü hali dışında hiçbir şekilde tutuklanamayacağı ve yargılanamayacağı açıktır. Bu açık ve net hukuki duruma karşın, milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı nedeniyle hakkındaki yargılamaya Meclis kararı olmadan devam edilemeyecek ve tutukluluğu sürdürülemeyecek olan meslektaşımızın bu konudaki meşru ve yasal talebine cevap verilmemekte, fiili olarak tutukluluğu sürdürülmektedir” denildi.

“HUKUKA KARŞI HİLE YAPILIYOR”
Can Atalay’ın tutukluluğunun kaldırılması ve salıverilme istemi konusunda karar vermeye yetkili yargı merciinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olmadığı, Yargıtay Ceza Dairesi olduğu hatırlatılan açıklamada, “Bu nedenle salıverilme talebinin başsavcılıkta bekletilip yetkili yargı merciine iletilmeyerek hukuka aykırı olarak fiili durum yaratılması suretiyle istem konusunda kısa sürede karar verilmesinin engellenmesini Anayasa’ya ve hukuka karşı bir hile olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

“KARAR İÇİN GİRİŞİMDE BULUNMALI”
Açıklamada ayrıca, TBB ve üyesi oldukları baroların yönetimine de çağrıda bulunan avukatlar, “Yetkili yargı mercii ile derhal temasa geçerek, meslektaşları Can Atalay’ın yetkili yargı merciine erişiminin engellenmesine son verilmesi ve salıverilme isteminin Anayasa uyarınca hemen karara bağlanması gerekliliği konusunda girişimde bulunmasını talep ediyoruz” dedi. EVRENSEL

2702510cookie-check1392 avukattan TBB ve Yargıtay’a Can Atalay çağrısı: Derhal tahliye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.