2 Mayıs’taki oyum

İngiltere’de seçmenler, genel seçim öncesi son yerel seçimlerde 2 bin 600’den fazla meclis üyesi ve 10 metropol belediye başkanını seçmek için 2 Mayıs’ta sandık başına gidecek. İlk kez fotoğraflı kimlik kartıyla oy kullanılacak. Vatandaşlık görevi gereği, seçimde oyumuzu kullanarak yönetime katılmalıyız. 

Kamuoyu yoklamaları, seçimlerde İngiltere’de de Türkiye benzeri bir sonuç alınacağını iktidar partisi Muhafazakarların büyük darbe alacağını öngörüyor. Londra’da da büyük yarış var. Üçüncü dönem seçilmeyi hedefleyen Sadiq Khan ile Muhafazakar Parti adayı Susan Hall arasında kıyasıya olması beklenen yarışta, Khan’ın projesi ULEZ* ile semt belediyelerinde bazı bağlantı yollarını kapatarak meskenlerin yoğun olduğu sokaklarda trafiği azaltmak için LTN** uygulamasının belirleyici olacağı sanılıyor. Muhafazakar aday Hall, seçilmesi durumunda ilk iş olarak ULEZ’i kaldırma sözü verdi. Bana göre ULEZ otomobil şirketlerinin çevre bahanesiyle piyasayı canlandırma projesidir ve derhal kaldırılmalıdır. Üstelik ULEZ yalnızca yoksuları vurdu.

LTN ise toplumun tepkisini çeken bir proje. “Egzoz dumanını yerleşim yerlerinde azaltmak istiyoruz” diye yola çıkıp araç sayısını yerinde saydırmak ve bu araçları trafikte yüzde 20 daha fazla tutmak mantıksızlık. Kapatılan yollar, araç park sorunu ve ana yollarda trafik sıkışıklığı yarattı. Örneğin West Green Road’tan St. Ann’s Road’a gidiş artık bir zulüm. Green Lanes ise tarihinin en egzos dumanlı günlerini yaşıyor. Bir anne çocuklarından birisine oksijen sağlarken, diğerini egzos gazına boğar mı? LNT ile yapılan bu… Eğer gerçekten çevre dostuysanız toplu ulaşımı ucuzlatmanız, bir eve iki araca vergi getirmeniz ULEZ ve LTN yasaklarından daha etkili bir yöntem olacaktı.

Toplumun LTN tepkisini 1 Ocak 2023 tarihinde “Haringey Belediye lideri Peray Ahmet’e açık mektup” başlıklı köşemde aktarmış ve bu kafayla gidilirse İşçi Partisi’nin kalesi Haringey’de bile seçimleri kaybedeceğini öngörmüştüm. Peki anket yaptırıp iddialarımın doğruluğunu araştırması gereken Başkan Peray Ahmet ne yaptı? FaceBook’ta beni arkadaşlıktan attı. 

İşçi Partisi’ne gelirsek, Keir Starmer önderliğindeki İşçi Partisi savaş karşıtı olması gerekirken tam tersine İsrail yanlısı bir çizgiye evrildi. Starmer’in partinin eski lideri ve sol kanat önderi Jermy Corbyn’i bin bir entrika ve yalan ile tasfiye ettiğini unutmadık. Muhafazakar ve Liberal Demokratlar’a oy vermeyeceğim. İşçi Partisi’ne de saydığım nedenlerle oy yok! 

***

Kıbrıslı toplumun tek köşe yazarı Ertanç Hidayettin geçen gün FaceBook’ta şu bilgiyi paylaştı: 

“İki hafta kadar önce KKTC Londra Temsilciliği’nden bir davet aldım. Rüya Taner konseri için. Gitmedim. Nedeni? Davetle yapılan, elitlere yönelik konserlere çok karşı olduğumdan. Yok ki elit olduğumu iddia ediyorum! Ne münasebet! Yine aynı kilise salonunda, yine başka bir değerimizin konseri için, yine Temsilciliğin gönderdiği davete icabet etmemiştim. Aynı nedenden. Rüya Taner Kıbrıs’ımızın gururudur. Konseri tüm toplumu kucaklamalıdır. Aynı gruba mensup sözde elitleri değil. Fotolara bakıyorum. Aynı simalar, aynı poz poz fotolar. Rica ediyorum, bu tür bir konser organize edilecekse hedef kitle gençler, öğrenciler, toplumun tüm kesimleri olsun. Hem topluma hem de değerli sanatçılarımıza hakaret etmeyi bırakın artık. Lütfen.”

Dostum Hidayettin’e katılıyorum. KKTC Londra Temsilciliği “elit listesi” yerine halk konseri düzenlemeliydi.

Finlay Hay ve Ezo Sarıcı

Temsilcilik bu pazarki Ezo Sarıcı’nın konserini örnek alabilirdi. Ödüllü genç müzisyen Ezo Sarıcı’nın İskoçyalı klasik gitarcı Finlay Hay ile 28 Nisan Pazar akşamı Clissold Park’ın içinde yer alan The Old Church’de keman & gitar ikilisi olarak konseri gerçekleşti.

Müziği sevdirmek amacıyla düzenlenen konsere giriş ücretsizdi ama yerler sınırlı olduğundan önceden “eventbrite.co.uk”den yer ayırtıldı.

Balkan ve İngiliz Halk Müzikleri kaynaklarından Latin Amerika’nın enerjik tango örneklerine geniş bir perspektifle oluşturulan repertuar, genç ikilinin neşeli ve dinamik performanslarıyla güzel bir akşam yaşattı…

***

Bu Çarşamba 1 Mayıs… 1 Mayıs’ın kökü 1886 Amerikasındaki 12 yerine 8 saat çalışma mücadelesine uzanıyor. Her zaman olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da Londra’daki işçi ve emekçiler, geleneksel olarak Clerkenwell Green’deki (EC1R) Marx Kütüphanesi önünde öğle saatlerinde toplanacak ve Trafalgar Meydanı’na doğru uzun bir kortej oluşturarak yürüyüşe geçecek. Türkiyeli işçi ve emekçiler, Londra’daki 1 Mayıs’ların en renkli grupları arasında sayılır. “1 Mayıs İngiltere’de tatil olmalı, eşit işe eşit ücret, kesinti ve kısıntılara hayır!, haftada 40 yerine 30 saat işgücü, ‘sarı sendikalara, antidemokratik yasalalara, ırkçılık ve ayrımcılığa, seksizme, her türlü sömürüye, savaşa, siyonizme hayır!’ şiarıyla, 1 Mayıs’ınız kutlu olsun dostlar…

_________________

* ULEZ: Ultra Düşük Emisyonlu Bölgesi, ** LTN: Low Traffic Neighbourhood

2774170cookie-check2 Mayıs’taki oyum
Önceki haberCihatçılar kime hizmet etti?
Sonraki haberMilliyet farkı alan Antalya’daki Limak Lara Hotel Deluxe’e komik ceza
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.