2012 Olimpiyatları için karar bugün

Aday ülkelerden ikisi Singapur’da lider düzeyinde temsil edildi. Sonucu TSİ 14.45 civarında ilan edilmesi beklenen oylama öncesinde beş aday ülke, komiteye son tanıtımlarını yaptı.


Her ülkeye projesini anlatması ve soruları yanıtlaması için 45’er dakika verildi. Fransa’nın sunumuna Cumhurbaşkanı Jacques Chirac katıldı. İngiltere Başbakanı Tony Blair de hafta başında Singapur’a giderek Londra adına temaslarda bulunmuştu. Diğer aday kentler olan Madrid, New York ve Moskova ise liderleri tarafından temsil edilmedi.


Fransa’nın sunumunda Leon ve Büyük Mavi filmleriyle tanınan yönetmen Luc Besson’un çektiği bir film kullanıldı. Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, video gösteriminden sonra yaptığı konuşmayı “Paris’in Olimpiyatlar’a ihtiyacı var, Paris Olimpiyatlar’ı istiyor, Paris Olimpiyatlar’ı seviyor” sözleriyle noktaladı. Cumhurbaşkanı Chirac da ona “Paris’in ve Fransa halkının kalbi, 2012 Olimpiyatları’nın yapılacağı yer olma umuduyla atıyor” diyerek katıldı.


New York adına konuşmayı New York Senatörü Hillary Clinton, Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile eski Olimpiyat yarışçıları Bob Beaman ve Muhammed Ali yaptı.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg,  “2001’deki terör saldırılarının yaralarını hızla sardık. Aynı kararlılığı Olimpiyatlar için göstermeye hazırız” diye konuştu.


Moskova’nın sunumunda ise Başkan Vladimir Putin’in bir konuşması banttan gösterildi. Putin, ‘Olimpiyat tarihinin en iyi yarışmasını’ düzenleme sözü verdi.


OY FARKI AZ OLACAK


Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge, 2012 Olimpiyat Oyunları’yla ilgili kararın çok az bir oy farkıyla alınacağını tahmin ettiğini söyledi. Yaklaşık 100 üyenin oy kullanabildiği komite içinde kararsız delege sayısının 10 ile 20 arasında olduğu belirtiliyor. Delegeler gizli turlarda herhangi bir aday kent yüzde 50’den fazla destek alana dek oylamaya devam edecek.


Her turda en az oyu alan kent yarış dışı kalacak. 1993 yılındaki seçim sırasında Sidney kenti, 200 Olimpiyatları’nı düzenleme hakkını yalnızca iki oy farkla kazanmıştı.
 

781960cookie-check2012 Olimpiyatları için karar bugün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.